Descoperirile arheologice scoase la iveala intamplator sau cu prilejul unor sapaturi sistematice au demonstrat ca oraselul Rasnov se mandreste cu o istorie care se pierde in negura timpului. Se stie ca in perioada geto-dacilor aici fiinta o asezare numita dupa tribul autohton Cumidavensis amintita si de geograful antic Ptolemeu: Comidava.
Documentar, denumirea Rasnovului apare in anul 1331 ca Rosnou, iar ulterior sub forme relativ asemanatoare, precum: Rosnow, Rasnow, Rosinov si Rosarum. Denumirea de Rasnov are la baza cuvantul „roz” care se traduce din limbile latina si slava prin trandafir. In epoca medievala aceasta floare va fi aleasa ca emblema a orasului, asa cum va ramane pana astazi.
Fiind situat pe vechiul drum care lega Brasovul de Campulung Muscel, Rasnovul s-a impus in evul mediu printre targurile infloritoare, targ care desigur, nu putea sa fiinteze in vremuri atat de tulburi fara a avea si o cetate de aparare.
In acest sens a fost cladita prin secolele XIII-XIV Cetatea Rasnov de catre locuitorii din zona, tarani simpli dar buni strategi dupa cum indica multiplele asedii carora le-a facut fata. Desi nu are un stil arhitectonic consacrat ea a fost si va ramane cea mai mare fortificatie din sudul si sud-estul Transilvaniei.
Cetatea Rasnov a ajuns intr-un timp sa fie considerata de necucerit, lucru care s-a datorat in buna parte fantanii din interior, vizibila si astazi, ce nu ii lasa pe oameni sa piara de sete.
Legenda spune ca a fost sapata vreme de 17 ani de doi prizonieri turci in schimbul libertatii lor. Turnurile cetatii si zidurile au fost acoperite cu tigla pentru a preveni eventualele incendiile cauzate de asediatori.
In interiorul cetatii inca se mai regasesc si astazi ramasitele a peste 30 de case care adaposteau locuitorii, precum si capela ori casa preotului. Intre zidurile sale de 5 m fiinteaza un muzeu de arta feudala bogat in exponate specifice si cateva ateliere populare.
Complexul cetatii cuprinde doua curti: una exterioara, in fata zidului estic al cetatii, marginita de un zid fortificat si dotat cu un turn patrat si una interioara, inconjurata de zidurile si turnurile cetatii.
Rasnovenii de astazi, purtatori mandri ai trecutului lor impartasesc turistilor putin din istoria si traditiile locului vanzand carti si suveniruri cu specific. Cetatea Rasnov este un exemplu de urmat in ceea ce priveste valorificarea patrimoniului cultural pe teritoriul tarii noastre fiind restaurata si punand la dispozitie o gama larga de servicii turistice.
C. I.