La 25 km de municipiul Curtea de Arges se inalta Cetatea Poenari, cunoscuta si ca “Cetatea lui Vlad Tepes” sau “Cetatea lui Negru Voda”. Ridicata foarte probabil de primii Basarabi care au “descalecat” in Tara Romaneasca din Tara Fagarasului, dupa cum graiesc cronicile, cetatea a cunoscut o utilizare complexa si a fost in posesia multor generatii de domni valahi.
Nici unul dintre acestia nu a reusit, insa, sa se identifice mai bine cu fortificatia decat legendarul Vlad Tepes. Una dintre legendele locului relateaza ca cei implicati in asasinarea tatalui sau, Vlad Dracul, au fost siliti sa parcurga distanta de la Targoviste la Poenari pe jos si sa ridice fortareata.
Cat adevar ascund spusele batranilor e greu de spus. Cert este ca cetatea apare mentionata pentru prima data in anul 1453, intr-un document prin care Ludovic al V-lea le cere localnicilor sa fie pregatiti pentru eventualele atacuri ale dusmanilor. In documentele cancelariei valahe numele cetatii Poenari apare abia in 1481. Undeva in a doua jumatate a secolului al XVI-lea aceasta a fost distrusa si parasita, impartasind soarta altor cetati romanesti dupa accentuarea jugului otoman.
Astazi, din fortificatia insingurata care domina Cheile Argesului asemenea unui cuib de vultur, de pe stanca inalta de 200 m, nu a mai ramas decat o umbra. Zidurile sale ruinate, fara glas, sunt suficiente pentru mii de turisti romani si straini sa calatoreasca din convingere sau pura curiozitate pana aici. Frumusetea si salbaticia peisajului din zona cetatatii Poenari a contribuit decisiv la faima internationala a obiectivului.
Cunoscuta drept Cetatea lui Vlad Tepes, aceasta a atras televiziuni de renume, precum National Geographic, Discovery sau History Channel. Jurnalistii straini au realizat materiale documentare despre adevarata viata a domnitorului, fiind fascinati de legendele legate de el care au adus Romaniei faima de “tara a lui Dracula”.
Pentru inlesnirea accesului, autoritatile locale au construit o scara din beton cu 1480 de trepte. La capatul drumului te intampina o casuta in stil argesean ce gazduieste o expozitie permanenta care prezinta, desigur, istoria cetatii medievale. In momentul in care veti ajunge sus veti fi vrajiti de priveliste iar efortul depus nu mai conteaza.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
Mai 2014