„Nu a existat niciun an, din 1990 incoace, in care Cetatea sa nu fi avut finantare“, a spus Constantin Emil Ursu, directorul general al Complexului Muzeal Bucovina.
Fondurile UE, ultima speranta
El a adaugat ca, daca in anul 2004, cand s-a aniversat „Anul Stefan cel Mare si Sfant“, s-au alocat 650.000 de lei, s-a ajuns in prezent la zero lei. „Nu pot sa gasesc o explicatie pentru aceasta situatie, in timp ce cetatea se darama sub ochii nostri“, a precizat Ursu. Singurele institutii care si-au manifestat dorinta de a salva unul dintre cele mai importante monumente istorice ale Moldovei au fost Consiliul Judetean si Primaria Suceava.
Sefii celor doua institutii si-au anuntat intentia de a se implica in reabilitarea cetatii prin obtinerea finantarii lucrarilor din fonduri europene. Totusi, pentru acest lucru, este nevoie ca monumentul sa fie trecut din domeniul public de stat in cel al judetului Suceava.
Directorul general al Complexului Muzeal Bucovina a declarat ca va face un apel la parlamentarii suceveni pentru a-l interpela pe ministrul Culturii cu privire la aceasta problema.
Distrusa de alunecarile de teren
Cetatea de Scaun a Sucevei este intr-o vizibila stare de degradare, alunecarile de teren din zona antrenand fisuri din ce in ce mai proeminente in zidurile cetatii.
In ciuda starii critice in care se afla fosta fortareata a lui Stefan cel Mare, sute de turisti vin sa viziteze cetatea medievala a Sucevei, construita la sfarsitul secolului al XIV-lea, in timpul domniei voievodului Petru I. „Aceste ruine ascund foarte multi povesti“, ne-a spus Ciprian Popovici, unul dintre ghizii Cetatii.
„N-ai cum sa nu fii fascinat de intreaga istorie a acestei cetati sau, mai bine zis, castel fortificat“, a precizat ghidul. Luptele care s-au dat aici, capcana de la intrarea in cetate (n.r-o groapa adanca de sapte metri, care se deschidea si-i inghitea pe inamici), bastionul, capela, pivnita, pulberaria, locul de executie si inchisoarea sunt doar cateva din locurile a caror detalii istorice ii fascineaza pe vizitatori.