Rupea este singurul oras intalnit pe drumul dintre Brasov si Sighisoara, doua dintre simbolurile culturii nationale, in consecinta multi turisti aleg sa poposeasca si aici in cautare de lucruri interesante.
Pentru cine nu se intereseaza in prealabil despre istoria si obiectivele sale, dealtfel lucru putin probabil in unele situatii, semnul heraldic al orasului atentioneaza vizitatorul pe cale vizuala, prin cele trei turnuri semete, ca se afla in preajma unui punct de rezistenta militara cu rezonanta istorica.
In zona vestica a orasului Rupea, pe o forma de relief proeminenta care domina intreaga zona, se gasesc inca ruinele batranei Cetati Rupea construita si extinsa intre secolele XIV-XVII. Aici se refugiau in trecut locuitorii satelor din jur pentru a nu fi omorati de turci si de tatari.
Din pacate perioada de glorie va fi rapid curmata de un incendiu petrecut in anul 1643 care-i va obliga pe locuitori sa o paraseasca definitiv. La sfarsitul secolului al XVIII-lea daunele cresc dupa o furtuna care ii va distruge acoperisul, aducand monumentul la starea de astazi.
Cetatea se desfasoara ca o spirala, sub forma a trei cetati concentrice: Cetatea de Sus, cladita inainte de colonizarea saseasca, Cetatea de Mijloc, ridicata in secolul XV, si Cetatea de Jos, adaugata doua secole mai tarziu de catre oamenii din zona.
Pe seama descoperirilor din jurul dealului Cohalmului se spune ca in acest loc a mai fiintat, cu mult timp in urma, o asezare dacica fortificata. Numele vechi care nu ni s-a pastrat a fost inlocuit dupa instaurarea ocupatiei romane cu "Rupes", care inseamna "piatra, stanca", si de la care a derivat forma actuala "Rupea".
Pentru a ajunge in varful dealului nu dureaza mai mult de 10 minute iar privelistea va fi cu siguranta dincolo de asteptarile dumneavoastra. Persoanele cu oarecare orientare geografica pot identifica Dealurile Homoroadelor si Podisul Hartibaciu. Biserica Evanghelica-Luterana din oras este o alta atractie importanta, constructie gotica de tip sala din secolele XIV– XVI, cu picturi murale sub var.
Sursa foto