"Cetatea" Carpatica a insemnat mai mult decat o simpla unitate fizico-geografica jucand un rol fundamental in dainuirea poporului nostru. Nici tatarii sositi din stepele Asiei nici turcii ori alte neamuri nu au avut curajul sa se avante in desisul codrilor nostri.
De atunci se spune ca ne-a ramas numele judetului Teleorman, provenit din turcescul "deli orman", care se traduce prin "padure nebuna".
Tot la adapostul muntilor, aveau sa fie ridicate in perioada medievala o parte din fortificatiile pe care sa se sprijine puterea politica si militara a Tarilor Romane.
Pe teritoriul satului Capatanenii Pamanteni din jud. Arges, undeva langa drumul modern care leaga sesul Munteniei de Depresiunea Intracolinara a Transilvaniei peste Muntii Fagaras, se gasesc astazi ruinele Cetatii Poienari.
Fortificatia a carei vechime coboara pana la inceputul secolului al XIII-lea a fost ridicata potrivit traditiei de legendarul Negru Voda cu scopul consolidarii granitelor statului care abia se zamislise.
Constructia avea o forma alungita si cinci turnuri de aparare: patru rotunde si unul prismatic. De asemenea, ea nu putea adaposti decat o garnizoana de vreo 30–40 de soldati, suficient insa pentru a stingheri miscarile armatei dusmane.
Zidurile vechi groase de 3-4 m aflate in paragina infatiseaza ranile adanci suferite de-a lungul timpului.Povestea locului s-a pastrat la cei mai batrani dintre localnici din generatie in generatie si vorbeste despre o stransa legatura cu domitorul Vlad Tepes. Constrans de turci, acesta a potcovit calul invers pentru a i se pierde urma catre Ardeal.
Cele 1480 trepte construite pentru a facilita urcusul turistilor sunt vazute mai degraba ca o provocare decat ca un avantaj din pricina numarului lor. Totusi, sunt si persoane care se aventureaza pana aici, mai ales dintre cele care au citit romanul Castelul din Carpati al lui Jules Verne.
I. C.