De-a lungul Evului Mediu Cetatea Neamtului a jucat un rol hotarator in pazirea hotarelor Moldovei. In trecut era condusa de un parcalab cu mari functii administrative, militare si judecatoresti.
Pozitia strategica si ingeniozitatea constructorilor au facut ca ea sa fie cucerita doar de doua ori in peste 600 de ani: intai de turci sub Soliman Magnificul, cel mai puternic conducator din Europa secolului al XVI-lea si a doua oara de poloni in 1686.
Fortificatia desprinsa din pagini de cronica se numara printre principalele monumente medievale din Romania, fiind spectaculoasa si pilduitoare pentru cine o viziteaza. Obiectivul a fost construit la sfarsitul secolului al XIV-lea de Petru I Musat pe culmea zisa “a Plesului”, la o inaltime de 80 m fata de nivelul apei Neamtului. Cetatea se afla la o distanta de 46 km de orasul Piatra Neamt si la periferia orasului Targu Neamt.
In fragmentul “Cetatea Neamtului” din volumul “Oameni si locuri”, scriitorul M. Sadoveanu evoca imaginea ruinelor fostei cetati. Imaginea este “neclintita”, lipsita de viata, zugravindu-si colturile zidurilor macinate de vreme “pe panza limpede a cerului”.
Fortul musatin are forma unui patrulater cu laturile inegale. In interior se patrundea pe "poarta musatina" aflata pe la mijlocul zidului nordic. Zidurile groase de 3 m aveau initial o inaltime de 12-15 m, si erau sustinute in exterior de 18 contraforti puternici. In cele patru colturi ale fortului musatin se afla turnuri de aparare, care nu sunt plasate in exteriorul zidurilor (ca la cetatile Suceava si Scheia din aceeasi perioada), ci incadrate direct in scheletul de ziduri.
In mijlocul fortului se afla o curte interioara larga, inconjurata de incaperi cu diferite intrebuintari, printre care: monetaria, camera de provizii, sala armelor, sala de sfat si judecata, sala de trecere, un iatac si o camera de taina, un lapidarium si altele.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro