Intregul ansamblu se situeaza pe stanca Timus, la o altitudine de 480 de metri. Candva parte din puternicul sistem de fortificatii ridicat in Moldova pentru a contracara amenintarea otomana, Cetatea Neamt a fost construita spre sfarsitul veacului al XIV-lea, fiind extinsa ulterior chiar de catre Stefan cel Mare.
Inclusa pe lista monumentelor istorice, a fost din fericire restaurata, devenind un obiectiv turistic si reper cultural de prima importanta pentru aceasta zona.
Scurta istorie a Cetatii Neamt
Potrivit istoricilor nu se stie exact cand a inceput constructia cetatii, dar edificiul fortificat este mentionat intr-un document din februarie 1395, asadar ar fi fost ridicata in vremea domniei lui Petru I (1375-1391), cel mai probabil in a doua perioada a acesteia. Important punct de aparare pentru intreaga regiune, avea sa fie extinsa si intarita in mai multe etape, fiind considerata in epoca nu doar una dintre cele mai puternice, dar si una dintre cele mai greu de cucerit.
Extinsa ulterior de Stefan cel Mare, care a inteles foarte bine importanta unor asemenea structuri fortificate, cetatii i-au fost inaltate zidurile exterioare, s-au adaugat crenelurile si s-au taiat ferestrele folosite in eventualitatea unui asediu, ridicandu-se si zidul cu bastioase. Un alt element crucial a fost marirea santului de aparare, singura cale de acces fiind podul pe piloni din piatra, cu o parte mobila, o tehnica foarte moderna pentru acel secol (din fericire podul a fost refacut si poate fi admirat astazi). Cetatea avea sa fie asediata de Mahomed al II-lea, pret de opt zile, si din fericire a rezistat atacului.
Distrusa partial in vremea domnitorului Alexandru Lapusneanu, refacuta si folosita de-a lungul secolelor ca loc de refugiu pentru domnitorii Moldovei, in vremea lui Vasile Lupu pentru scurta vreme manastire, garnizoana si mai ales tainita a comorilor domnesti, fiind asediata in 1691 de Ioan al III-lea Sobieski, Cetatea Neamt avea sa fie multa vreme ocupata de trupe polone.
Din pacate domnitorul Mihai Racovita avea sa ordone distrugerea cetatii (nu a fost singura fortificatie care a avut in vremea lui aceeasi soarta din cauza presiunilor otomane), ruinele fiind abandonate si practic intreaga istorie a cetatii a fost ignorata pret de mai bine de un secol, o buna parte din pietrele folosite in ridicarea zidurilor si turnurilor fiind folosite de localnici pentru propriile locuinte. Nu era singura cetate medievala cu aceasta soarta, insa marea sansa pentru Cetatea Neamt a fost ca la un moment dat, in plin avant romantic al secolului al XIX-lea, poetii si prozatorii redescopera acest simbol al rezistentei nationale si in 1866 - mult mai devreme decat ar fi de crezut - obiectivul este declarat monument istoric, incetand distrugerea ruinelor. Va mai dura un secol pana cand se realizeaza primele lucrari de consolidare ale zidurilor, la sfarsitul anilor '60 ai secolului trecut, si parea ca vechea cetate nu va mai reveni vreodata la stralucirea de odinioara.
Cetatea Neamt astazi
Cei care viziteaza astazi acest obiectiv istoric sunt surprinsi de maretia cetatii. Zidurile, turnurile, vechile incaperi, fantana (de care sunt legate numeroase legende), sala armelor, inchisoarea, sala de sfat, sala de judecata au fost reconstruite cu migala si rabdare in cadrul unui amplu proiect de reabilitare cu fonduri europene care a debutat in 2007. Redeschisa oficial publicului pe 4 iulie 2009 si avand 21 de incaperi ce isi asteapta vizitatorii (tot mai multi de la an la an) Cetatea Neamt este un model de restaurare reusit, chiar unul exemplar - s-a pastrat inclusiv podul de acces, pastrandu-se aspectul istoric - de valorificare a trecutului si personalitatii unui reper cultural. Unele dintre structurile initiale au fost refacute, altele (turnuri, bastioane) isi pastreaza aspectul vechi fiind doar partial restaurate, in cateva dintre camere sunt folosite manechine in costume de epoca pentru a construi o atmosfera si mai veridica. Cetatea Neamt si-a regasit astfel nu doar farmecul, dar si importanta istorica. Un obiectiv turistic pe care nu trebuie sa il ratati daca ajungeti in aceasta zona.
foto: artLine.ro