Daca exista ceva care sa poata prezenta vie istoria indelungata a Tarii Fagarasului, aceea nu poate fi decat Cetatea Fagarasului, ca una ce a fost cu mici intreruperi resedinta principilor Transilvaniei.
Construita in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, pe locul unei cetati de pamant mai vechi, fortificatia a avut initial menirea sa formeze un punct de rezistenta in calea invadatorilor.
De aici ar fi plecat la sud de Carpati legendarul Negru Voda, cel identificat de unii istorici in persoana lui Basarab I, spre a “descaleca” in Tara Romaneasca.
In veacul XV, cetatea cladita din piatra si caramida dispunea de o incinta patrulatera, la colturi avea patru turnuri, plus inca unul de avanpost pe latura dinspre est. Daca aveti prilejul sa treceti prin orasul Fagaras ar fi pacat sa nu va abateti si pe la cetate, mai ales dat fiind faptul ca monumentul se numara printre cele mai bine intretinute din Europa.
Bustul sotiei lui Mihai Viteazul asezat la intrare ar putea ridica unele semne de intrebare. Explicatia prezentei sale este urmatoarea: in anul 1599, primul unificator al tarilor locuite de romani si-a facut intrarea in batrana cetate impreuna cu familia, gasind adapost in zilele razvratirii nobilimii.
Ce vedem astazi este rezultatul mai multor prefaceri pe care obiectivul le-a suferit de-a lungul timpului. Importante lucrari au intreprins principii Gabriel Bethlen si Gheorghe Rackozi I. De la cel dintai ne-au provenit loggiile deschise in arcuri si cele patru bastioane cazemata in stil italian.
Mai este bine stiut ca santul care imprejmuia cetatea a fost legat de raul Olt printr-un canal secret, in anul 1630. Nesansa a facut totusi ca o parte din farmecul si eleganta de odinioara sa se piarda pentru totdeauna, castelul devenind din secolul al XVIII-lea adapost al garnizoanelor austriece.
In epoca moderna Cetatea Fagarasului devine inchisoare pentru detinutii politici, mai exact din 1948 pana in 1960. Astazi monumentul gazduieste Biblioteca Municipala si Muzeul Tarii Fagarasului, cu sectiile de istorie a orasului si a Tarii Fagarasului.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro