Provincia istorica a Dobrogei a insemnat dintotdeauna poarta Munteniei catre spatiul mediteranean dupa cum indica urmele arheologice si mozaicul etno-cultural existent pana in zilele noastre.
De la evrei, armeni, turci si pana la tatari multe neamuri au vietuit alaturi de romani sute de ani lasand amprente materiale sau culturale mai mult sau mai putin evidente. In asemenea imprejurari, la 40 km de orasul Tulcea si la numai 8 km de Babadag veti avea prilejul sa intalniti singura cetate construita de genovezi pe teritoriul tarii noastre: Cetatea Enisala, cunoscuta in randul localnicilor si ca Cetatea Heracleea.
Avand adanci radacini bizantine, Cetatea Enisala a fost ridicata din temelie la sfarsitul secolului al XIII-lea. Dupa 1388 va intra sub stapanirea domnitorului valah Mircea cel Batran, iar din 1417 pana in 1878 va apartine otomanilor care o vor si denumi Yeni Sale, adica "Noua asezare". Scopul sau a fost in primul rand unul militar, defensiv si de supraveghere a drumurilor si apelor Marii Negre.
Zidurile ce strajuiesc laguna Razim de pe un deal stancos au devenit atractia turistica numarul unu pentru amatorii de obiective medievale care nu contenesc sa soseasca din toate colturile tarii.
De la Bucuresti se poate ajunge cel mai usor pe traseul Medgidia, Mihail Kogalniceanu, Lumina, Babadag si trebuie sa se incadreze de preferinta intr-o zi. Din Bababdag urmati indicatoarele pana ajungeti in satul Enisala unde veti primi indicatia sa virati la stanga pe un drum de tara accidentat.
In ciuda apropierii de civilizatie peisajul care ti se infatiseaza este unul pustiu, neprielnic, vrednic de scenele memorabile ale unui film cu subiect istoric. In zadar vei cauta putina umbra de la natura in zilele toride, de aceea ar fi bine sa nu va aventurati in timpul verii decat daca aveti capul acoperit si suficiente rezerve de apa potabila.