Situata la altitudinea de 371 m pe un deal cu origine vulcanica, Cetatea Deva este una dintre fortificatiile medievale importante ce aveau drept sarcina pazirea drumurilor de pe Valea Muresului. Constructia militara apre intaia oara ca punct strategic in anul 1269 cand este partasa la acordarea unui cnezat pe teritoriul ei de catre Sigismund.
Pe timpul lui Iancu de Hunedoara, cetatea este transformata in castel nobiliar. Complexul Cetatii este alcatuit din edificiul central de pe culmea dealului si trei incinte prevazute cu porti si intarite cu turnuri de aparare si contraforturi.
Sub dealul cetatii se afla Palatul Magna Curia (azi sediul Muzeului Civilizatei Dacice si Romane), construit in secolul XVI cu aspect de bastion. Transformat de Gabriel Bethlen in 1621, Magna Curia a dobandit o infatisare prevalent baroca in sec. XVIII, cand i se adauga o scara si un balcon.
Din pacate istoria a facut ca ea sa fie mult prea incercata de-a lungul istoriei pentru a rezista nevatamata pana in zilele noastre. Totusi, nu asediile repetate ale trupelor otomane din anii 1550, 1552, 1557 vor pune capat existentei sale ci o explozie de la jumatatea secolului al XIX-lea, produsa in magazia cu praf de pusca a fortaretei.
Asa se face ca in zilele noaste, turistii sunt obligati sa se multumeasca cu vederea unor ziduri ruinate apartinand secolelor XV-XVII. De curand, pentru turisti a fost amenajata o instalatie de transport pana in varful Dealului Cetatii unde se afla cetatea. Accesul nu costa nimic.