Alhambra, faimoasa cetate aflata in orasul spaniol Granada, isi datoreaza numele unui simplu cuvant din limba araba, rosu, referire la culoarea muntelui pe care a fost construita inainte de secolul al XIII-lea. Intrucat complexul a trecut prin mai multe etape de constructie, aspectul acesteia poate parea usor dezorganizat.
Alhambra a fost conceputa initial ca zona militara insa dupa stabilirea regatului Nasrid si constructia primului palat a devenit resedinta regala. Intreaga cetate masoara aproximativ 740 de metri lungime si 205 latime. Complexul se organizeaza in mai multe sali dreptunghiulare, partial integrate in incinta, legate intre ele prin vestibule si dispuse in jurul celor doua bijuterii, curtea mirtilor (patio de los arrayanes) si curtea leilor (patio de los leones). Printre aceste cladiri se afla un palat maur care glorifica acest complex, precum si palatul baroc al luiCarol al V-lea si o biserica ridicata pe amplasamentul unei foste moschei.
Complexul cuprinde si un palat, Alhambra din Granada fiind unul dintre cele mai importante monumente de arhitectura islamica de pe teriotriul spaniol. Edificiile sunt cele mai pretioase dovezi ale existentei musulmanilor in Spania. Suprafata totala pe care o ocupa edificiile musulmane este de aproximativ 142 000 de metri patrati.
Exteriorul este sobru, in timp ce decorul interior este fascinant, bazat pe trei componente ale artei arabe clasice: caligrafia, decorarea florala stilizata, si motive geometrice. Cercetatorii au fost surprinsi sa descopere ca peretii palatului Alhambra contin mult mai putine versete din Coran si din poezii decat s-a crezut la inceput.
Astazi monumentul face parte din patrimoniul mondial UNESCO si este recomandat de diverse site-uri in Topul primelor 10 castele din lume care trebuie neaparat vizitate. Vizitarea complexului muzeal Alhambra reprezinta o adevarata expeditie culturala care acopera zeci de kilometri patrati. Daca ajungi in Granada, trebuie sa-ti faci timp pentru a vizita Alhambra. Zona este asemenea unei enciclopedii care vorbeste despre istoria veche a Spaniei.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.