Cesare Pavese este considerat ca fiind unul dintre cei mai de seama scriitori italieni ai secolului XX. Scriitorul s-a nascut pe 9 septembrie 1908 in Santo Stefano Belbo, un mic sat din provincia di Cuneo, unde, tatal sau, functionar al instantei din Torino, a avut o ferma. Curand familia s-a mutat la Torino, unde viitorul poet isi face studiile. A studiat cu pasiune literatura clasica si engleza, absolvind Facultatea de Litere si Filozofie in 1930 cu o teza despre Walt Whitman.
Dupa terminarea studiilor Cesare Pavese si-a castigat existenta din lectii private si traduceri, pana cand a devenit un colaborator al editurii Einaudi care a fost fondata in 1933. De asemenea, s-a dedicat scrisului, semnand tot felul de lucrari, de la poezii, povesti si romane, la traduceri ale unor scriitori precum Sinclair Lewis, Sherwood Anderson, James Joyce, si John Dos Passos.
Cu toate ca era mai putin cunoscut in Statele Unite, Pavese a fost profund influentat de literatura americana. Cand nu a mai putut sa-si exprime liber ideile din cauza cenzurii s-a folosit indirect de pozitia sa de editor si translator pentru a publica in Italia idei si mesaje de libertate ale unor autori de limba engleza. In anul 1933 se inscrie in Partidul National Fascist si devine profesor suplinitor de italiana la liceul la care a studiat si el, in Torino.
Doi ani mai tarziu, in 1935, o cunoaste pe Battistina Pizzardo, profesoara de matematica si angajata in miscarea antifascista, care ii va marca intreaga viata. In acelasi an, Cesare Pavese este arestat si, dupa cateva luni de inchisoare, este condamnat la trei ani de domiciuliu fortat in Calabria. La scurt timp dupa intoarcerea sa din exil, a publicat prima sa carte de poezii, Lavorare stanca, care este publicata in mai multe editii, dar nu a avut succesul sperat de Pavese.
In 1939 ii apare primul sau roman, Il carcere (Inchisoarea), care este urmat, intre 1942 si 1950, de volumele: Dialoghi con Leuco (Dialoguri cu Leuco), Il compagno (Tovarasul), Prima che il gallo canti (Inainte de cantatul cocosului), La bella estate (Vara de neuitat), La luna e i falo (Luna si focurile). In 1949 o cunoaste pe actrita americana Constance Dowling, si, avand parte de o mare dezamagire in dragoste, se sinucide pe 26 august 1950, cu toate ca pe plan profesional incepea sa cunosca succesul cu romanul il Premio Strega.
Iunie 2015
A.I.
editor artline.ro