Exista in Japonia o veche practica spirituala cunoscuta sub numele de Chanoyu, care literalmente se traduce “apa fierbinte pentru ceai”. Dupa secole intregi in care practica s-a impletit cu literatura si cultura acestei tari, nu este lucru de mirare ca Chanoyu a capatat o semnificatie cu mult mai bogata: “ceremonia ceaiului”. O ceremonie presupune mai mult decat un gest mecanic, presupune un ansamblu de reguli protocolare si are de cele mai multe ori conotatie culturala. Ceremonia ceaiului a jucat un rol important in viata culturala si artistica a Japoniei timp de mai bine de 400 de ani.
Pusa in legatura cu una dintre cele mai vechi bauturi cunoscute din lume, ceremonia se incarca ea insasi cu noi intelesuri, formand ceea ce generic poarta numele de “filosofia ceaiului”. Parte din principiile care o guverneaza pe aceasta s-au transmis prin traditie, parte au luat nastere din interferenta cu budismul Zen. De aceea, si centrul de greutate in ceremonia japoneaza a ceaiului nu sta in bautura, ci in patru principii clasice: wa-kei-sei-jaku, adica armonie, respect, puritate si liniste.
Esenta ceremonialului este de natura spirituala si presupune o anumita stare sufleteasca din partea participantilor. Ceremonia in sine mai are rolul de a-i face pe oaspeti sa admire felul cum curge apa, cum se reflecta lumina pe obiecte, manifestarile naturii reprezentand o adevarata conectare si contopire cu mediul. In acceptiunea orientalilor linistea sufleteasca izvoraste din a sti cum sa traiesti in armonie cu ceilalti oameni, din respectul fata de ei si fata de sine si din curatia vietii.
Ceremonia japoneza a ceaiului devine universala prin simplitatea mesajului sau: a face focul, a fierbe apa, a pregati ceaiul si a-l oferi cu sinceritate si inima deschisa. Acest ritual este nu in ultimul rand o cale de auto-cunoastere, unde si cel mai mic amanunt conteaza.
Chanoyu poseda o frumusete care se poate afla numai prin experienta directa. La fel cum se intampla cu orice arta promovata de Tara Soarelui Rasare, ceremonia ceaiului poate necesita o viata intreaga de studiu pentru a fi practicata desavarsit. Paradoxal, esenta acestei simplitati se poate insusi doar prin dedicatie, studiu si practica neintrerupta.
Ianuarie 2014
I. C.
editor artline.ro