Dupa 30 de ani de forari in calota glaciara, cercetatorii rusi au reusit sa ajunga la suprafata misteriosului lac Vostok, aflat in adancurile Antarcticii sub un strat de gheata gros de aproape patru kilometri.
La sfarsitul saptamanii trecute, oamenii de stiinta au incheiat operatiunile de forare si au atins suprafata lacului, la o adancime de 3.768 de metri, sub calota glaciara de la Polul Sud. Izolat de suprafata continentului de multe milioane de ani, acest lac cu apa pura, lung de 250 de kilometri si lat de 50 de kilometri, ar putea sa contina forme de viata necunoscute pana in zilele noastre.
Lucrarile de forare au fost reluate in ianuarie, dupa ce au fost intrerupte in 1998, la adancimea de 3.580 de metri, la o distanta de doar 188 de metri deasupra lacului. Acea intrerupere a intervenit in urma apelurilor comunitatii internationale, care a cerut Rusiei sa astepte aparitia unor tehnologii de forare mai sigure, cu scopul de a evita producerea unei catastrofe ecologice. Examinarea structurii calotei glaciare si a apei din acest lac misterios ii va ajuta pe savanti sa alcatuiasca un "scenariu" al schimbarilor climatice naturale, aplicabil pentru urmatoarele milenii.
A.I.
editor artline.ro
7 februarie 2012