O echipa de cercetatori italieni a incercat sa realizeze, cu metode moderne, o reconstructie a chipului celebrului poet italian Dante, la sapte secole dupa moartea acestuia, iar rezultatul contrazice clar reprezentarea arhi-cunoscuta de pana acum. Daca in celebrul portret din profil realizat de Giotto, Dante are un nas acvilin, metodele moderne demonstreaza ca scriitorul avea un nas mai curand lat si scurt, ca si cand ar fi fost deformat de o lovitura.
Daca portretul pictat de Giotto era cea mai cunoscuta reprezentare a artistului, dupa aceasta analiza se pare ca artistul a incercat sa dea un plus de virilitate si forta fizionomiei autorului, in defavoarea realitatii. Astfel de modificari, de mica importanta in cazul anonimilor, erau curente in arta epocii.
Mai mult, majoritatea celorlalte lucrari infatisandu-l pe Dante au fost realizate dupa moartea artistului (1321), multe pornind chiar de la exemplul lui Goethe, fiind "reprezentari psihologice" ale felului in care maestrul literaturii italiene ar fi trebuit sa arate. Exista si mai multe masti mortuare ale poetului, dar potrivit cercetarilor acestea au fost realizate la ceva timp dupa moartea lui Dante, si sunt cel putin 30.
Echipa de cercetatori a folosit ca punct de plecare replica realizata din 1921 de profesorul Fabio Frassetto dupa craniul poetului. Atunci a fost singura data cand craniul a fost scos, pentru scurt timp, din cripta unde se gaseau osemintele. Frassetto nu s-a multumit doar sa masoare ramasitele lui Dante, ci a realizat si un model in gips dupa acesta, in secret, initiativa care se dovedeste astazi salutara. Profesorul pasionat a fost nevoit sa lucreze in secret pentru ca autoritatile din Ravenna considerau atunci ca o astfel de procedura ar fi o profanare.
Cercetatorii moderni au pornit de la imaginea tridimensionala a mulajului si au adaugat muschi si piele cu ajutorul tehnologiei, realizand si un model cu gips, plastic si alte materiale. Restaurarea a fost minutioasa, fiind adaugate si riduri, sprancene, dar fara o anumita expresie. In final, Dante pare o persoana banala, mult umanizat fata de reprezentarea iconica din trecut, desi faimosul sau nas acvilin pare sa fi fost doar un artificiu artistic din trecut.
Osemintele lui Dante au fost ascunse de calugarii din Ravenna, intre 1509 - 1865, intr-o perioada in care exista riscul ca acestea sa fie furate de cei din Florenta, orasul natal al scriitorului.
Ianuarie 2007