„Exista doua directii de finantare a departamentelor de cercetare, cea de baza, care acopera aproximativ 80% din totalul de fonduri, provenind de la Ministerul Educatiei. Acesti bani se dau in functie de numarul de studenti. Restul de 20% sunt bani dati de minister pentru calitatea proiectelor“, explica Dumitru Oprea, rectorul Universitatii „Al.I.Cuza“ din Iasi.
„Cuza“ are 20 de centre
Reprezentantii Universitatii „Cuza“ se lauda cu peste 20 de centre de cercetare si excelenta la nivelul institutiei. Numai anul trecut, acestea au reusit sa obtina granturi de cercetare, la nivel national, in valoare de peste 2.800.000 de lei. Banii au venit fie direct de la Ministerul Educatiei, fie din contracte cu firme private, cu Academia Romana, sau chiar cu institutiile europene.
Medicinistii ieseni sustin ca, pana la sfarsitul lunii viitoare, noul departament de cercetare din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) „Gr.T. Popa“ va fi lansat cu acte in regula.
„Daca pana in ‘95 aveam contracte de nu le puteam onora, acum industria medicamentelor s-a schimbat, iar firmele isi importa substante gata pregatite. Mai mult, noile norme prevad ca producatorii de medicamente sa aiba propriile laboratoare de analiza si control“, explica Ursula Stanescu, prorector in cadrul UMF si seful centrului de cercetare.
La Universitatea Tehnica „Gh. Asachi“ (UTI) din Iasi functioneaza Centrul de Cercetare si Transfer Tehnologic Polytech. Departamentul este format din 83 de colective, unde activeaza de la studenti, doctoranzi si pana la profesori.
Exemplu
Diagnostic pus de calculator
Dan Dobrea, lector la Facultatea de Electronica si Telecomunicatii din cadrul Universitatii „Gh. Asachi“, a introdus limbajul non-verbal in contactul direct dintre om si calculator. „Sistemul s-a dovedit extrem de folositor in diagnosticarea bolnavilor de Parkinson“, spune Dobrea.