Celelalte comentarii le-au aparţinut profesorilor Ion Radu Zăgreanu din Beclean, care a trecut în revistă aprecierile critice de care scriitorul Pavel Dan a avut parte de-a lungul anilor, şi Ilie Săsărman de la Şcoala Generală din Vermeş, comuna Lechinţa, care a vorbit despre motivul drumului în opera lui Pavel Dan. Pavel Dan (3 septembrie 1907 - 2 august 1937) s-a născut în satul Clapa (comuna Tritenii de Jos, judeţul Cluj). Fiu de ţărani, a fost elev al Liceului 'Regele Ferdinand' din Turda, azi Colegiul Naţional “Mihai Viteazul”. Conducător al grupului literar al liceului, grup care a editat în 1925 propria revistă “Fire de tort”, a scris de timpuriu, tratând subiecte inspirate din viaţa aspră a ţăranului român transilvan.
A fost un prozator înzestrat cu un robust talent litarar, iar după terminarea Facultăţii de Litere a Universităţii din Cluj a profesat câţiva ani ca profesor la Liceul de Băieţi din Blaj, timp în care s-a şi îmbolnăvit. Pe patul clinicii din Cluj a scris nuvela “Iobagii”, care a obţinut premiul I la concursul literar organizat de ziarul clujean “România Nouă”. A plecat la Viena, dar boala s-a agravat. Revenit în ţară, a murit în anul 1937 la vârsta de numai 30 ani. După decesul său, i s-a publicat colecţia de nuvele în volumul “Urcan Bătrânul”.
Talentul său a fost asemănat cu cel al scriitorilor Ion Slavici, Ion Agârbiceanu şi Liviu Rebreanu. Sculptorul clujean Virgil Fulicea i-a lucrat bustul, aşezat în faţa fostului Liceu “Regele Ferdinand” din Turda. În memoria sa, fosta stradă a Liceului a fost botezată strada Pavel Dan, iar cenaclul literar din Turda îi poartă numele. “Dicţionarul Enciclopedic” vol. II, D-G (Edit. Enciclopedică, Bucureşti, 1996) îl prezintă în felul următor pe Pavel Dan: “Prozator român. Nuvele realist-fanstastice urmărind, într-o viziune lucidă, declinul satului arhaic transilvan'. (“Urcan Bătrânul”). În încheierea colocviului, Ion Radu Zăgreanu a prezentat mai multe cărţi, dintre care menţionăm: “Amintiri despre Pavel Dan” de Ion Buzaşi şi Aurel Podaru, şi “Pavel Dan şi Blajul”, lucrare cu un cuprins informativ aproape exhaustiv: Pavel Dan în publicaţiile blăjene, studii, articole şi recenzii, alte scrieri contingente cu Blajul, studii critice şi evocări, corespondenţă, poezii dedicate lui Pavel Dan etc., tom îngrijit de Sergiu Pavel Dan, Ion Buzaşi, Aurel Podaru.