1. Johnny Depp
- A fost Jack Sparrow, Sweeney Todd, Tonto, Willy Wonka si simpla enumerare a rolurilor sale memorabile impresioneaza la fel de mult ca versatilitatea surprinzatoare a actorului. Se stie mai putin ca Johnny Depp nu este doar un actor si un muzician talentat, dar si un pictor apreciat. A pictat mai ales portrete de celebritati – Bob Dylan, Jack Kerouac, Marlon Brando, Patti Smith, Keith Richards – dar si lucrari inspirate de copiii sai si de fosta sotie, Vanessa Paradis.
2. David Bowie
Inainte sa devina o emblema pentru glam rock si sa se transpuna in povestea lui Ziggy Stardust, David Bowie a studiat arta si designul si de atunci a realizat o serie de lucrari intr-o maniera avangardista, plina de culoare si tuse suprarealiste. A realizat in principal portrete – remarcabil fiind cel infatisandu-l pe William S. Burroughs - multe dintre ele fiind in prezent in colectii particulare, dar si compozitii nonfigurative, sculpturi in metal, colaje, grafica, instalatii sau fotografie.
3. Sylvester Stallone
La doar opt ani Stallone picta prima sa lucrare, un om primitiv intr-o jungla. Cu aproximativ 400 de lucrari terminate pana in 2015, majoritatea lucrari abstracte pline de vitalitate si culoare, dar si portrete inspirate de rolurile sale iconice din anii '80, a convins suficient lumea artistica pentru a deschide in vara anului acesta o retrospectiva la muzeul de arta moderna din Nisa, Franta. Nu doar artist plastic, dar si colectionar de arta, a reusit pana acum sa vanda destule lucrari. Desi e greu de spus daca ar fi avut la fel de mult succes fara sa fie si un actor renumit.
4. Jim Carrey
Comediant, actor, dar si pictor amator, Jim Carrey a pictat de-a lungul anilor mai multe portrete, unele infatisand eroi personali precum James Dean, autoportrete, a folosit tehnici si maniere avangardiste, experimentale si s-a intamplat chiar sa taie anumite panze pentru a le coase mai tarziu. Ceea ce ar parea doar o joaca sau un hobby a devenit in ultimii ani aproape o obsesie pentru Carrey, care nu ezita sa dedice cateva sute de ore unei lucrari pe care nu o vedea inca terminata. Iar reactia publicului si a criticii la vederea picturilor sale nu a fost deloc negativa.
5. Bob Dylan
Daca alti colegi pictori poate la fel de celebri prefera tehnicile avangardiste, experimentale, Bob Dylan prefera un stil puternic marcat de impresionism, iar unii critici si admiratori descopera in panzele sale pastelate si elemente de arta naiva. Si din fericire pentru admiratorii unui cantaret legendar, a carui cariera acopera deja decenii, Dylan nu are de gand sa renunte vreodata la aceasta pasiune.
6. Lucy Liu
Cunoscuta pentru rolul din longevivul serial Ally McBeal sau pentru personajele din seria Kill Bill, actrita de origine asiatica s-a dovedit si un talentat artist abstract, bucurandu-se de succes atat in perioada in care folosea pseudonimul Yu Ling, cat mai ales in ultima perioada. Lucy Liu a realizat pana acum atat panze traditionale, de la abstract experimental la portret, dar si grafica digitala, sculptura sau animatie.
7. Dennis Hopper
Regretatul actor a fost nu doar un apreciat fotograf – imaginile sale au fost publicate in reviste ca Vogue si in albume de autor – ci si un pictor si colectionar de arta, influentat de curentul Pop Art, in buna masura datorita amicitiei care il lega de Andy Warhol. Atat lucrarile sale cat si panze din colectia sa au fost expuse de-a lungul timpului in muzee prestigioase din intreaga lume.
8. James Franco
Combinand tema copilariei cu animale surprinse in ipostaze suprarealiste si comice, in tuse dense si culori intense, cu elemente inspirate de social media, James Franco a surprins de la prima sa expozitie prin inedit si prin forta creativa, demonstrand tuturor ca este mai mult decat un actor de succes.
9. Janis Joplin
Un talent remarcabil, Janis Joplin a inceput sa picteze de la varsta de 12 ani si avea sa continue sa lucreze intens urmatorii opt ani, cochetand inainte de succesul muzical cu ideea unei cariere de designer vestimentar. A realizat mai multe picturi si desene, majoritatea portrete sau reprezentari cu elemente caricaturale ale unor personaje precum Sperietoarea de ciori din lumea lui Oz.
10. Anthony Hopkins
Scene pastorale sau portrete stranii, intunecate, de la idilic la sumbru, iar unii critici au vazut aici influente din lumea lui Picasso. Poate nu intamplator, tinand cont de felul in care pictorul a fost transpus pe marele ecran de Sir Anthony Hopkins, actor, scenarist, regizor, compozitor si un surprinzator artist plastic.
A.L.
Noiembrie 2015