Pastele este o sarbatoare precrestina care celebra in vechime triumful vietii asupra mortii prin trecerea de la iarna la primavara. Sarbatoarea de astazi nu are nimic in comun cu sarbatoarea iudaica, credinta noastra fiind centrata pe biruinta lui Hristos asupra mortii si pacatului prin Inviere.
Dintre toate nazuintele crestinilor, aceea de a ajunge la Ierusalim macar o data in viata este poate cea mai arzatoare. Desi nu are obligativitatea pelerinajului la Mecca in lumea musulmana, nu putini sunt cei care fac economii serioase pentru a-si indeplini visul. Cum agentiile turistice se intrec in oferte din cele mai tentante, cu o investitie de minim 1000 euro oricine se poate alege in final cu o vacanta de neuitat in Tara Sfanta.
Orasul a carui vechime depaseste 4000 de ani isi leaga numele inseparabil de patimile si mai ales de Invierea cea mai minunata a lui Iisus Hristos. De aceea, trairea religioasa este mai intensa decat in oricare alt loc de pe Pamant indiferent de perioada in care ai ajunge.
In ziua de Pasti, crestinii din toate confesiunile si neamurile, etiopieni, greci, protestanti, armeni, copti, si asirieni vin sa clace pe urmele lui Hristos. Incepand chiar cu ultima duminica dinainte de marea sarbatoare, oamenii se aduna pe Muntele Maslinilor pentru a retrai momentul intrarii triumfale a Domnului in Ierusalim. Aici veti gasi Gradina Ghetsimani in care pastreaza si cativa arbori despre care se crede ca ar fi fost martori la scenele biblice petrecute aici.
In Marea Luni toti se indreapata catre Muntele Templului, locul in care Iisus i-a alungat pe vanzatori din casa Domnului. Din monumentalul loc de inchinaciune al evreilor se mai pastreaza doar Zidul de Vest numit si Zidul Plangerii.
In Vinerea Mare multimea de inchinatori porneste de la Manastirea "Ecce Homo" si urmeaza cu emotie Drumul Crucii (Via Dolorosa), facand cele 14 opriri intrate in traditia Bisericii pana ce se ajunge la Manastirea Sfantului Mormant. Inca din aceasta noapte mormantul este controlat de catre politisti civili necrestini, un arab, un turc si o persoana din partea statului Israel, care se asigura ca nu exista nicio sursa de foc.
Evenimentele culmineaza in Sambata Mare prin sosirea Sfintei Lumini, pe care Patriarhul ortodox al Ierusalimului o impartaseste tuturor de aproape doua milenii rostind indemnul:
"Veniti de primiti lumina! Lumina lui Hristos lumineaza tuturor".