inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Cele mai valoroase partituri de muzica veche din colectiile Bibliotecii Nationale in concert la Sala Symposium

0 Comentarii
Concert de muzică veche la închiderea Stagiunii de colecție de la Biblioteca Națională


 Marți, 7 iunie, de la ora 18:00, publicul meloman este invitat să ia parte la închiderea Stagiunii de colecție de la Biblioteca Națională (Bd. Unirii nr. 22). Evenimentul va fi dedicat în întregime muzicii vechi și lucrărilor pentru clavecin.
 
La Sala Symposium de la parterul bibliotecii vor fi invitați să concerteze: Raluca Enea – clavecin, Ladislau Csendeș – vioară, Mircea Ionescu – vioară și Eugen-Bogdan Popa– violoncel.
 
Cele mai valoroase partituri de muzică veche aflate în colecțiile Bibliotecii Naționale vor prinde viață marți prin concertul care va cuprinde lucrări de J.S. BachArcangelo CorelliJean-Philippe Rameau și Antonio Vivaldi.
 
Intrarea va fi liberă, iar spectatorii din țară pot urmări transmisiunea în direct prin EnjoyTV.ro

Raluca Enea. Foto - Mihai Benea

Programul concertului:

 
A. Vivaldi – Sonata RV 72 pentru două viori și basso continuo
J. S. Bach – Sonata în do minor pentru vioară şi clavecin obligat, BWV 1017
A. Corelli – Sonata în fa major pentru vioară şi basso continuo, op. 5, nr. 10
J. S. Bach – Sonata în re major pentru viola da gamba şi clavecin obligat, BWV 1028
A. Corelli – Sonata în re minor pentru vioară şi basso continuo, op. 5, nr. 7
J. S. Bach – Sonata în la major pentru vioară şi clavecin obligat, BWV 1015 
J. Ph. Rameau – Din colecţia „Pieces de Clavecin en Concerts” 1741 - Din 3e Concert -Tambourins 

 
Prezentările vor fi făcute de către Raluca Bucinschi – cercetător și Diana Gheorghiu – compozitor.
 
Publicul va putea vizita marți expoziția partiturilor interpretate de artiști, dar și alte partituri valoroase compuse de G.F. Handel, H. Purcell, D. Scarlatti și J.S. Bach,publicate la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.
 
Lucrările aflate în colecțiile Bibliotecii Naționale pot fi consultate oricând în baza unui permis ce poate fi obținut cu titlu gratuit.



Despre Stagiunea de colecție

 
Organizate în seri de marți, o dată la două săptămâni, cele 6 concerte ale Stagiunii de colecție și-au propus să reînvie pagini valoroase din muzica universală și românească, oferind spectatorilor oportunitatea de a face o incursiune sonoră în istorie. Partiturile alese au fost Ediții Princeps ale unor lucrări celebre, versiuni rare și, deopotrivă, fac parte din colecțiile personale ale marilor muzicieni români.

Evenimentul a fost organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) alături de Biblioteca Națională a României, cu scopul de a face accesibile publicului larg lucrările de patrimoniu promovând, în același timp, interpreții valoroși ai noii generații.

Stagiunea de Colecție este un proiect co-finanțat de AFCN și se derulează în cadrul programului „Oportunități la Tine Acasă”, lansat de UCIMR în anul 2009, dedicat tinerilor interpreți excepționali din domeniul muzicii culte din România.
 















Despre Raluca Enea
 
Raluca Enea este absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti – secțiile Pedagogie instrumentală – pian și Interpretare - clavecin, la clasa profesoarei Ogneanca Lefterescu. Din 2005 și-a continuat studiile de clavecin în Germania, sub îndrumarea profesorilor Harald Hoeren, Glen Wilson şi Ketil Haugsand la Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main şi Hochschule für Musik und Tanz Köln. În cadrul studiilor din Germania, specializările principale au fost clavecin și basso continuo – acompaniament, studiile axându-se pe: interpretare istorică, muzică de cameră, sisteme de acordaj istoric, improvizație, sintaxă și retorică muzicală. Raluca a obținut nota maximă la recitalul solo de la final de master din cadrul Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main iar tema lucrării de dizertație a fost ”Folia among the ternary dances of the Baroque suite”.

A urmat cursuri de perfecţionare susţinute de Menno van Delft (Olanda), Frédérick Haas (Belgia), Malcolm Bilson (SUA), Ketil Haugsand (Norvegia), cursurile Academiei din Sablé, sub îndrumarea profesorilor Françoise Lengellé şi Howard Crook (clavecin şi canto baroc) și cursuri de muzică de cameră cu Jan de Winne, Marcel Ponseele și Hervé Douchy (Belgia).

A susţinut concerte în România, Germania, Norvegia, Ungaria. Între cele mai importante proiecte concertistice desfășurate se numără: Integrala J. Ph. Rameau – „Pièces de Clavecin en Concerts” desfășurată în compania instrumentiștilor Melinda Béres – vioară barocă și Szilárd Chereji – viola da gamba, Integrala J. S. Bach – „Sonatele pentru violoncel și clavecin obligat”, proiect desfășurat în compania violoncelistului Eugen – Bogdan Popa, Integrala A. Corelli – Sonate pentru vioară și basso continuo, Op. 5 sau J. S. Bach – Integrala Sonatelor pentru vioară și clavecin obligat, ultimele două susținute în companiei violonistei Melinda Béres.

Când nu cântă la clavecin, Raluca este artist liric al Filarmonicii „G. Enescu” Bucureşti, cadru didactic asociat şi doctorand al UNMB și director artistic al Festivalului de Muzică Veche București. Coordonează proiectele educative și de formare în domeniul muzicii vechi susținute de Asociația Culturală Antiqva în România. În vacanța de vară este coordonator administrativ al Taberei Medievale pentru Copii şi, în permanenţă, mama Letiției şi a lui Petru, îndeplinind astfel rolul de ”all – in – one”.















 















Despre Ladislau Csendeș
 
Ladislau Csendeș a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, obţinând mai întâi diplomă de violonist şi apoi titlul de doctor în muzicologie – specializarea Teoria interpretării muzicale. A urmat cursuri de măiestrie instrumentală cu A.Gertler (Bruxelles1981, 1983)  şi P.Csaba (Paris1990), respectiv de analiză muzicală cu G.Ligeti (Szombathely1990). A fost invitat să concerteze în Austria Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Elveţia, Egipt, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Luxemburg, Marea Britanie, Republica Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, Singapore, Spania, Suedia, Turcia, Ungaria, precum şi în cadrul unor prestigioase festivaluri internaţionale: Wien Modern(2003), G. Enescu(2003), Toamna Varşoviană(2002), Haydn(2001), Appenzeller Winter(2000), Bach non-stop(2000), World Music Days(1999), Festivalul muzicii sileziene, Katowice(1998), Tage für Neue Musik(1996), BEMUS(1994), Concerti per l’Europa(1992), Săptămâna Muzicii Noi Bucureşti (1990-2003).
Dintre nenumăratele prime audiţii româneşti pe care le-a realizat sunt demne de menționat Capricii şi Ragas pentru vioară şi orchestră de Aurel Stroe (1997) şi Malinconia furiosa pentru violă şi orchestră de Anatol Vieru (2003). Ca solist al Filarmonicii G. Enescu,  al Virtuozilor din Bucureşti, al Orchestrelor Radio şi al altor valoroase ansambluri simfonice, a colaborat cu reputaţi dirijori ca Horia Andreescu, Ludovic Bács, Sergiu Comissiona, Corneliu Dumbrăveanu, Ilarion Ionescu-Galaţi, Emil Simon. Discografia sa cuprinde lucrări dedicate viorii, violei şi violei d’amore din cele mai diferite perioade istorice şi arii culturale, muzică veche şi contemporană, creaţii concertante şi  camerale deopotrivă.


 

Bucuresti
Iunie 2016
Voteaza


Pe acelasi subiect: festivaluri | concerte | viori | partituri
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Florin Calinescu, izgonit de colegii de la Teatrul Mic

Actorii de la Teatrul Mic, extrem de suparati pe directorul Florin Calinescu si totodata regizorul controversatului spectacol `Razboi cu Troia nu se face`, au inaintat un memoriu la Primarie prin care ...

Posta Regala Britanica va lansa o serie de timbre cu trupa Iron Maiden
Posta Regala Britanica va lansa o serie de timbre cu trupa Iron Maiden

Filatelistii care sunt si fani ai celebrei formatii heavy metal vor putea adauga in curand colectiei o serie de timbre Iron Maiden, opt dintre ele cu imagini din timpul concertelor, iar patru cu ...

Serialul Wednesday va avea un al doilea sezon
Serialul “Wednesday” va avea un al doilea sezon

Dupa succesul de care s-a bucurat noua productie Netflix (filmata in Romania), devenind unul dintre cele mai apreciate si vizionate seriale de pe platforma, al doilea sezon din “ Wednesday ...

Muzeul Luvru va limita numarul zilnic al vizitatorilor
Muzeul Luvru va limita numarul zilnic al vizitatorilor

Cel mai vizitat muzeu din lume va limita in viitor numarul celor care pot sa se bucure in fiecare zi de capodoperele din expozitia permanenta, pentru a oferi o experienta mai placuta si mai relaxanta. ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline