Printre acestea, Shanghai, Mumbai, Karachi impresioneaza prin tumultul lor, iar numarul locuitorilor acestor orase creste de la an an in proportii fabuloase.
Shanghai, port, centru industrial, are o populatie de aproximativ 22 milioane de locuitori si asigura 25% din productia industriala a Chinei. Orasul are un sistem de transport foarte bine dezvoltat si este un centru cultural remarcabil in care se afla una dintre cele mai vechi universitati din China.
Mumbai, capitala statului indian Maharashtra, oras denumit pana nu demult Bombay, port la Marea Arabiei, important centru comercial, a devenit principala piata a bumbacului in timpul Razboiului Civil din America si se mentine la varful acestei piete. Orasul are astazi o populatie de 17 milioane locuitori si daca reusesti sa depasesti socul produs de haosul orasului poti sa ii descoperi marile comori: cladirile in stil Art-Deco, coloniale, templele si frenezia data de bazaruri.
Karachi, situat in provincia Sindh din sudul Pakistanului, si el port la Marea Arabiei, are o populatie de 14 milioane. Un oras al bazarurilor, dar si al mall-urilor, este locul in care poti gasi pe stradutele orasului mestesugari traditionali de la care poti cumpara bijuterii ori tesaturi dintre cele mai frumoase. Si pentru ca pentru locuitori pestele ocupa un loc important in alimentatie, din restaurante mai mici sau mai mari se imprastie la orice ora mirosul de peste gatit cu aroma de masala, amestecul de condimente atat de folosit in acest colt al lumii.
Moscova impresioneaza, de asemenea, prin numarul mare de locuitori, 15, 5 milioane, iar Istanbul se mentine si el in acest clasament. Orasul de pe malurile Bosforului are un numar de 13, 5 milioane de locuitori si ramane mereu o surpriza pentru cei care il viziteaza, fiind caracterizat adesea drept orasul care se afla fix in centrul lumii.
date populatie: newgeography.com
foto 1, 2 : Shanghai, lumeacredintei.com
colectie artLine.ro