Primarii celor mai mari 25 de orase din lume au o responsabilitate mult mai mare decat multi ministri sau prim-ministri. Spre exemplu, Londra, orasul situat pe locul 23 in lume dupa marime, are mai multi rezidenti decat alte tari in intregime, cum ar fi Paraguay, Danemarca, Noua Zeelanda sau Irlanda.
Karachi, cel mai mare oras la nivel global, are o populatie mai mare decat cea a Ungariei, Portugaliei sau Greciei. Adunand populatia din toate 11 cele mai mari orase din lume, orase cu mai mult de 10 milioane de locuitori, am ajunge la un numar ce echivaleaza cu populatia Japoniei.
Sondajul intitulat "Primarii Oraselor in anul 2010. Cele mai mari orase din lume si primarii acestora", arata ca pe prima pozitie in clasamentul celor mai mari orase din lume se situeaza Karachi, principalul port din Pakistan si fosta capitala. In 2003 orasul avea o populatie de 9,3 milioane de locuitori si era al cincilea la nivel global. In 2010 populatia a ajuns pana la aproximativ 18 milioane de locuitori, iar Karachi a devenit cel mai mare si cel mai aglomerat oras din lume.
Potrivit sondajului, proiect initiat de www.Worldmayor.com, anul 2010 are 11 mega orase. In plus fata de Karachi, Shanghai, Mumbai, Beijing, Delhi, Buenos Aires, Manila, Seul, Sao Paulo, Moscova si Jakarta fac parte din grupul marilor orase. Istanbul si Bangkok, cu peste noua milioane de locuitori, se situeaza pe locurile 12, respectiv 13 in lista oraselor mari.
Topul oraselor a fost alcatuit doar pe baza datelor obtinute in legatura cu populatia oraselor, fara a include in numaratoare si populatia din zonele adiacente metropolitane. Daca s-ar fi luat in calcul si zonele invecinate, peste 20 de orase ar putea primi statutul de mega-oras.
Spre exemplu, Tokyo impreuna cu zona metropolitana are aproximativ 31 de milioane de locuitori. Populatia reala din orasul Tokyo este de 8,7 milioane de locuitori. Printre orasele foarte populate sunt Mexico, New York, Cairo, Londra, Rio de Janeiro, Los Angeles si Dhaka.
Munca primarilor din aceste orase este cea mai grea dintre toate job-urile cate exista in intreaga lume. Sondajul incearca sa afle care din primarii mega oraselor are mai multa grija de cetateni si cum reuseste sa tina in frau milioane de oameni cu personalitati, griji si probleme care nu se aseamana.
In acest clasament orasul Bucuresti este situat pe locul 140 cu o populatie de 1.994.000 de cetateni si 2.151.000 de cetateni daca ii punem la socoteala si pe cei din zonele adiacente.
Foto : Wikipedia