Madeira: candva una dintre perlele puternicului imperiu portughez, insula face parte din Arhipelagul Madeira, alaturi de insula Porto Santo si alte cateva insule nelocuite, cunoscute sub numele de Ilhas Deserta si De Selvagens. Madeira, cea mai mare dintre insulele arhipelagului si de departe cea mai cunoscuta, imbina indelungata istorie si surprinzatoarea arhitectura cu zonele ce si-au pastrat frumusetea luxurianta si salbatica, de la strazile pietruite si cladirile din Funchal, cel mai important oras de aici si capitala Regiunii Autonome Madeira, la munti si paduri.
Aici se gaseste cea mai mare padure de dafin din lume (candva insula era aproape cu totul acoperita de paduri de dafin), numerosi munti vulcanici, specii de plante si animale specifice pentru regiunea arhipelagului. Pot fi vazute canalele de irigatie, levadas, ce aduc apa de la munte pentru culturile de pe insula si sunt in acelasi timp un bun ghid pentru o excursie prin Madeira. Cei pasionati de sporturi extreme au suficiente locuri si oferte la dispozitie – cei mai curajosi trebuie sa ajunga la Cabo Girao, o stanca ce se ridica la aproape 600 de metri deasupra apelor golfului Funchal – iar cei care vor o vacanta linistita se pot plimba pe strazile orasului Funchal. Catedrala, pastrand frumusetea arhitecturii clasice pentru aceasta zona, edificiu vechi de secole, piata centrala, cunoscuta pentru specialitatile locale si fructele exotice, cele doua gradini botanice din Funchal, unde pot fi vazute toate speciile zonei, pentru cei care nu vor sa se aventureze prin padurile din imprejurimi. Iar pentru cei pasionati de traditia viticola a zonei in restaurante poate fi gustat celebrul vin de Madeira.
Sicilia: plaje superbe si vechi asezari istorice, monumente si muzee, cea mai mare insula din Marea Mediterana a fost mereu o destinatie preferata de cei care vor sa se bucure de frumusetea Italiei traditionale si de istoria locurilor. Unii aleg sa inceapa descoperirea Siciliei cu o excursie la Muntele Etna, unde cei pasionati de sport au cu ce sa isi umple timpul – echitatie si plimbari cu bicicleta, excursii pana la craterul vulcanului. Altii vor incepe cu una dintre asezarile de aici, poate descoperind arhitectura baroca din Noto, Ragusa sau Modica, Catedrala din Monreale cu delicatele sale mozaicuri, valea templelor din Agrigento, cu vechile sale monumente grecesti, situri arheologice, statui antice, sau, de ce nu, o vizita pe una dintre micile insule din jurul Siciliei. Cei pasionati de gastronomie vor incerca sa descopere bucataria traditionala siciliana, in timp ce turistii indragostiti de istorie vor avea la dispozitie suficiente monumente, muzee si galerii, alaturi de bogatele colectii de artefacte arheologice.
Capri, Vilhelm Carl Kyhn
Capri: situata la intrarea in Golful Napoli, renumita pentru frumusetea sa si pentru indelungata istorie – pe aici au trecut vechi imparati romani, compozitori si scriitori moderni, artisti si calatori – este o insula mica, dar care atrage in fiecare an, in medie, peste 500.000 de vizitatori. Unii isi incep calatoria pe insula cu La Piazzetta, loc traditional de intalnire si socializare, cu baruri si mici restaurante traditionale, altii vor prefera sa descopere farmecul locului intr-o calatorie cu ambarcatiuni pe coastele micii insule sau vor merge direct la Grota Albastra, poate cel mai cunoscut obiectiv turistic de aici. Localnicii au spus mereu ca cel mai simplu si direct mod de a intelege de ce insula Capri este aparte e sa o descoperi pas cu pas, sa te bucuri de natura si de micile pravalii sau localuri, sa descoperi ce are insula specific si ce a imprumutat din restul Italiei. Iar cei care vor sa vada totul de la inaltime vor merge cu siguranta pe Monte Solaro, la aproape 600 de metri deasupra nivelului marii, pentru o ampla si de neuitat panorama. Iar la coborare se poate face un ocol pana la Marina Piccola, o plaja foarte populara in regiune.
Sardinia: un loc aparte, prea putin cunoscut pentru cat de mult ofera atat celui care revine, cat si celui care face primii sai pasi pe aceasta insula misterioasa, cu o bogata istorie. De-a lungul secolelor si mileniilor fenicienii, romanii, catalanii, maurii, toti au incercat sa o cucereasca si au stapanit-o vremelnic, influentandu-i dezvoltarea, cultura, identitatea. Sunt multe de vazut aici mai ales pentru cei care vor sa descopere trecutul Sardiniei si nu doar o destinatie turistica, moderna. Ar putea incepe cu unul din miile de edificii din piatra datand din Epoca Bronzului si specifice pentru Sardinia, nuraghi, bizare constructii al caror scop a ramas un mister, cel mai cunoscut fiind Su Nuraxi din Barumini, inclus pe lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Mondial. Cei interesati mai curand de mostenirea culturala romana trebuie sa ajunga la Nora sau la Tharros, unde ruinele si noile descoperiri arheologice – se lucreaza in continuare in zona – redau prezentului echilibrul si frumusetea unei vechi civilizatii.
Ar putea descoperi unele dintre cele mai frumoase plaje din regiunea Mediteranei, precum Cala Gonone, La Pelosa, Li Coggi, Costa Smeralda, cu nisip fin, ape curate si albastre, ar putea sa se plimbe prin Sardinia si sa cunoasca speciile de plante si animale ce pot fi intalnite doar aici, de la varietati de cerbi si vulpi la pasari flamingo, testoase si pesti. Nici capitala Cagliari nu trebuie ratata, in partea veche a orasului putand fi vizitat Bastione din Saint Remy sau Catedrala din Cagliari.
Formentera: cea mai mica dintre insulele Baleare, Formentera este situata la circa trei kilometri sud de Ibiza si este vizitata in principal pentru plajele sale – Playa de Llevant, Playa Es Arenals, Playa Sa Roqueta, Cala Saona si lista poate continua. Un mediu relaxat, plin de viata si surprinzator de cosmopolit, fiind vizitat de turisti veniti din toata lumea, este o destinatie de vacanta la dimensiunile unei insule exotice, incarcata de vitalitate.