Cafenelele de pretutindeni dar cu precadere cele din Europa, dublate de valoare istorica, sunt o expresie vie a perioadei de emancipare a societatii petrecuta in a doua jumatate a secolului XIX. Chiar si astazi, nu exista loc mai potrivit decat acesta pentru a avea “rendez-vous” cu persoana iubita sau cu vreun bun amic. Cafeneaua este mai mult decat un spatiu distins de socializare, o carte de vizita pentru orasul si mediul cultural al tarii in care exista. Va prezentam in continuare cateva dintre cele mai prestigioase cafenele din Europa si din lume:
1. Café New York, Budapesta
Cultul cafelei a inflorit in Budapesta cu aproximatie in perioada 1910-1930, cand circa 500 astfel de localuri erau frecventate de artisti, scriitori, muzicieni si poeti. Cea mai sofisticata, Café New York, a fost proiectata pe la sfarsitul secolului XIX de Alajos Hauszmann, Flóris Korb si Kálmán Giergl, si este astazi pusa in valoare. Edificiul redeschis in 2006 dupa un amplu proces de renovare impresioneaza prin interiorul bogat, din care nu lipsesc aurul si marmura de calitate.
2. Caffe Florian, Venetia
Istoria fascinanta a Venetiei poate fi inca intalnita in numeroase palate, dar simtita, doar in cafenelele vechi. Cea mai cunoscuta dintre acestea este Caffe Florian, care poarta clientii printre picturi murale si oglinzi din secolul al XVIII-lea. Nu fiti surprinsi ca va trebui sa scoateti din buzunar circa 10 euro pentru o cafea, experienta face toti banii. Caffe Florian este totodata gazda unei expozitii de arta contemporana, Venice Bienalle, ce ii confera toate atributele unui muzeu.
3. Café Central, Viena
Cafenelele vieneze servesc chiar si astazi ca modele pentru magazine din lumea intreaga, iar Café Central este cea mai frumoasa si mai influenta dintre toate. Café Central a fost deschisa in 1860, si a devenit curand unul dintre principale puncte de intalnire ale clasei intelectuale vieneze. Dintre personalitatile importante care frecventau localul putem mentiona pe Stefan Zweig, Vladimir Lenin si Leon Trotsky. Situata intr-un edificiu istoric, cafeneaua poseda astazi in interior stalpi de marmura, candelabra grandioase si plafoane arcuite, ce reinvie atmosfera seratelor de acum doua veacuri.
4. Café Imperial, Praga
Chiar daca multe dintre cafenelele deschise in Praga in secolul al XIX-lea au pierit in timpul celui de-al doilea razboi mondial, altele au supravietuit si au fost reduse la starea initiala de stralucire. Café Imperial, gazduita ca odinioara de Imperial Hotel, este cel mai bun exemplu. Interiorul este uimitor, cu milioane de placi ceramice care acopera peretii si stalpi decorati cu modele florale si zoomorfe. Localul a fost proiectat de Jaroslav Benedikt si construit in perioada 1913-1914.
5. Café de la Paix, Paris
Prima cafenea din lume se spune ca a fost deschisa la Paris si s-a numit Le Procope. Cele mai faimoase, insa, sunt in numar de trei si figureaza in orice ghid turistic al orasului: Café Flore, Les Deux Magots si Cafe de la Paix. Cafeneaua din urma a fost deschisa in cadrul Grand Hôtel de la Paix, in 1862, si ofera o experienta unica celor care ii calca pragul. A fost proiectata de acelasi arhitect care a realizat Casa Operei. Printre clientii de vaza poti fi enumerati Sahul Iranului, Printul de Whales si Regele Alfonso XIII al Spaniei.
Sursa foto: 1,2,3,4,5
I. C.
editor artline.ro