Carne de vitel de cea mai buna calitate, atent portionata si preparata dupa toate regulile acestei retete devenite clasica, servita apoi cu putin lamaie si patrunjel, langa o garnitura pe gustul fiecaruia, chiar in opozitie cu alegerile traditionale. Si o specialitate care isi gaseste cu dificultate nemultumiti.
2. SUA - Hamburger
Ce poate fi mai american decat un hamburger? Insotit de clasicii cartofi prajiti sau transformat cu putina ingeniozitate dintr-un hamburger clasic intr-unul inovator, se adapteaza oricarei zile si este, in simplitatea sa, versatil, usor de preparat si delicios.
3. Belgia - Moules-Frites
Midii cu cartofi prajiti, aparent o specialitate pe care o poti intalni si in alte parti, dar devenita traditie si simbol pentru arta culinara belgiana, si sunt destui cei care sustin ca nicaieri altundeva nu ar avea un gust atat de bun. Pare simplu - midii, cartofi, condimente - dar sunt atatea variatiuni, de la midii cu vin sau unt la cele in sos de rosii incat lista este impresionanta.
4. Anglia - Roast Beef si Yorkshire Pudding
O friptura si o portie generoasa de pudding, ce poate fi mai englezesc de atat, mai ales cand ambele sunt pregatite de un maestru al artei culinare, care stie sa le puna cat mai bine in valoare.
5. Portugalia - Francensinha
La prima vedere doar un sandvis, nimic mai banal, insa in cazul acestei specialitati portugheze cu aspect modest lucrurile sunt mult mai complicate. Si delicioase. Micutul francez - aceasta ar fi o traducere - este un sandvis cu sunca, carnat de porc afumat in stil traditional, friptura, toate puse laolalta, acoperita cu branza topita fierbinte si sos de rosii. Alaturi de bere si cartofi prajiti este consistent, greu de uitat si usor de recomandat.
6. Australia - Pie Floater
Suna bine si amuzant de prima oara, iar aceasta "placinta plutitoare" este un fel revigorant, consistent si bun mai ales cand vremea incepe sa se raceasca. In centrul retetei se regaseste o mica placinta cu carne tocata (dupa preferinte, si bine condimentata) pusa intr-un bol cu supa de mazare deasa, si dupa preferinte ii puteti adauga sos de rosii, altii prefera un pic de otet, sare si piper. Iar marea surpriza este tocmai contrastul dintre aluatul plin de carne si supa de mazare.
7. India - Pui Tandoori
Greu de ales dintre toate retetele Indiei, mai ales din cauza diferentelor ce apar de la o regiune la alta, insa multi dintre cei care au incercat pentru prima oara gastronomia locala au ales fara ezitari acest pui, carne atent condimentata cu mirodenii (curry, curcuma, cumin, in functie de preferinte) si gatita cu migala intr-un soi de cuptor special (desi se poate improviza un substitut), servita apoi alaturi de o garnitura din orez cu legume.
8. Brazilia - Feijoada
Suna exotic, si acest amestec de fasole neagra si carne neaparat afumata de vita si porc este una dintre specialitatile nationale pe care strainii le descopera cu incantare si desi nu e un fel tocmai usor, chiar si cei care o incearca prima oara sunt sfatuiti sa aleaga maniera clasica de prezentare, alaturi de orez, farofa (faina de manioc prajita), un sos picant, felii de portocala pentru digestie si acel adaos astringent, fasole verde.
9. Slovenia - Kranjska klobasa
Poate numele nu pare tentant pentru straini, insa de la prima intalnire cei care prefera carnatii s-ar putea sa se declare incantati. Pentru ca acesta specialitate este un fel de carnat de porc, ceva mai mic si mai subtire, facut dintr-un amestec de carne, slanina, piper, sare, un pic de apa si, fireste, usturoi. Versatil si usor de adaptat intr-o sumedenie de retete si contexte, si totusi cu un gust specific.
10. Africa de Sud - Biltong
Unii prefera carnea de vita, altii vanatul sau, de ce nu, carnea mai putin obisnuita precum cea de strut. Oricum, pentru un biltong de calitate carnea este taiata in fasii, sarata bine si condimentata dupa gust, uscata cu grija o perioada mai lunga, si apoi gata si pentru o gustare, si pentru o masa mai pretentioasa.
Foto: wikipedia.org, publicdomainpictures.net, wikimedia.org, portuguesediner.com, flickr.com,