Oricum, topul celor mai bine vandute titluri science fiction de pe Amazon (paperback, versiune kindle, audio-book) ofera putine surprize, o buna parte din titluri avand deja versiuni in limba romana. Desi este bizar ca in sectiune apare si omniprezentul George R.R. Martin cu mai multe formate ale celor cinci volume din saga “A Song of Ice and Fire/Cantec de gheata si foc”.
Andy Weir ocupa cu The Martian/Martianul (aparut in traducere romaneasca la editura Paladin) primele pozitii, in cele trei formate disponibile, si asa cum se intampla de obicei cartea a fost ajutata sa urce in top de ecranizare. Un clasic al literaturii de anticipatie, The Man in the High Castle/Omul din castelul inalt (versiune romaneasca la Nemira) de Philip K. Dick a revenit in topul preferintelor dupa ce serialul inspirat de roman s-a bucurat de succes. Orwell cu 1984 si Huxley cu Brave New World/Minunata lume noua, Arthur C. Clarke cu Childhood's End/Sfarsitul copilariei si Ray Bradbury ca de fiecare data cu 451 Fahrenheit sunt o dovada cele mai cunoscute titluri ale genului, devenite deja emblematice, sunt la fel de cautate si astazi. Kurt Vonnegut este o alta prezenta fireasca, mai ales ca romanul din top este Slaughterhouse-Five/Abatorul cinci.
J.G. Ballard apare pe lista celor mai bine vandute titluri science-fiction pe Amazon cu High-Rise, Kazuo Ishiguro cu Never Let Me Go/Sa nu ma parasesti (considerat de numerosi critici si cititori ca cel mai bun roman semnat de autorul nipon), dar pentru pasionatii de SF cu siguranta la fel de interesanti sunt autorii prea putin cunoscuti in Romania. Fie nu au fost tradusi inca, fie au aparut putine titluri purtandu-le semnatura, dar cu siguranta cei care nu au mai avut rabdare i-au citit deja in original. Sau o vor face cat de curand. Hugh Howey a intrat in topul celor mai bine vandute 100 de titluri (in format fizic, e-book sau carte audio) cu Beacon 23, Ryk Brown cu Arrival, Jody Taylor cu mai multe parti din saga Chronicles of St Mary, Blake Crouch cu prima parte a trilogiei Wayward Pines, si in acest caz un real ajutor fiind serialul de televiziune. Science-fiction “clasic” si titluri “apocaliptice” – ca in Genesis de Paul Antony Jones – sau cu elemente horror, un gen care si-a pastrat puterea de atractie si dinamica, iar cel mai probabil titlurile din acest top inca netraduse isi vor face intrarea, mai devreme sau mai tarziu, si pe piata romaneasca.
1 Aprilie 2016