Pentru a avea parte de o sedere placuta si a obtine o imagine completa asupra culturii din tara pe care o vizitam, parcurgerea la picior a pietelor locale este o cerinta esentiala. Bazarurile pline de miresme ale Rasaritului, dar si pietele occidentale de epoca, ascunse adesea prin cate un labirint de stradute medievale, reprezinta insusi sufletul asezarilor.
Bazarurile ofera prin natura lor prilejul de a interactiona cu oamenii locului, de a incerca alimentele, bauturile, si produsele de artizanat create de mesteri populari. Piata Chatuchak din Bangkok (in imaginea de sus) este una dintre cele mai mari din lume, cu peste 5000 de tarabe intinse pe circa 35 de acri.
La asemenea dimensiuni, cunoscuta atractie dispune, asa cum era de asteptat, de o varietate larga de produse: imbracaminte, figurine religioase, obiecte Thai manufacturate, mancare, animale vii si multe altele. Zilnic, peste 200,000 de vizitatori straini au parte de o experienta speciala in capitala Tailandei. In ce priveste alimentele servite de-a gata, preventiv asigurati-va ca stiti perfect ce vi se aduce in farfurie. Europenii privesc cu stupoare “delicatesele” tailandeze cu insecte sau alte vietati, care aici fac parte din normalitate.
La celalalt capat al lumii, in Piata Djemaa el Fna din Marrakech (Maroc) sunt sanse ceva mai mari sa poftiti la bucate. In timpul zilei locatia este atat de aglomerata incat ar putea sa-l copleseasca pe vizitator. Noaptea insa lucrurile stau diferit, iar sute de vanzatori de produse alimentare ii intampina pe curiosi sau doritori.
Piata Queen Victoria din Melbourne (Australia) nu este numai cea mai mare piata in aer liber din emisfera sudica, ci si un simbol reprezentativ pentru orasul Melbourne. Piata Queen Victoria are 130 de ani vechime si a jucat in tot acest timp un rol insemnat in conservarea elementelor de patrimoniu.
“Piata de Molii” din Saint-Ouen, Paris, a fost deschisa oficial in 1885, insa a devenit populara mai cu seama dupa prima conflagratie mondiala. Astazi, este cunoscuta drept cea mai mare piata de anticariate si antichitati din lume, si atrage ca un magnet turistii din zona metropolitana a capitalei franceze. Cele peste 2000 de standuri ofera: carti, mobila, obiecte din bronz, bijuterii, jucarii, costume, colectii de toate felurile.
Chandni Chowk din Delhi, India, este o retea haotica de magazine si restaurante care vand totul, de la incaltaminte, produse electronice si argintarie pana la dulciuri indiene. Fiind una dintre cele mai mari piete din Asia, in orice parte vei merge gasesti mini-piete specializate pe diferite tipuri de produse.
Cel mai vechi si mai mare bazar din Turcia se afla in Istanbul. Grand Bazaar reuseste sa atraga intre 250,000 si 500,000 de vizitatori pe zi, cu cele 4000 de magazine si 58 de alei acoperite. Bazarul a fost construit in 1464, din ordinul sultanului Mahomed al II-lea Cuceritorul, si a fost supus restaurarilor in anul 1894 din cauza unui cutremur.
Sursa foto: wikipedia.org, wildjunket.com
I. C.
editor artline.ro