Expoziţia "Comori prădate - Comori recuperate" s-a bucurat de un interes deosebit între 10 şi 18 februarie, când peste 5.000 de persoane, adică de zece ori mai mult decât numărul vizitatorilor din luna ianuarie, au trecut pragul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia pentru a admira, în primul rând, cele cinci brăţări. La vremea respectivă, organizatorii au prelungit durata expoziţiei cu încă patru zile, până pe 22 februarie, tocmai datorită acestui interes.
Plurispiralice şi cu o greutate cuprinsă între 850 de grame şi 1,121 kilograme, cele cinci fac parte dintr-un tezaur mai mare, de 15 brăţări,
sustrase ilegal în urmă cu şase- şapte ani din Munţii Orăştiei. Brăţările, care au fost prezentate şi ca probe în procesul căutătorilor de comori dacice, au fost recuperate din SUA şi Franţa şi, în urma expertizei efectuate atât în ţară, cât şi în străinătate, a reieşit că datează din secolele I î.Hr. - secolul I d.Hr.
Numărul brăţărilor dacice găsite sau despre care există indicii certe cu privire la ţara unde se află se ridică la nouă. În afară de cele cinci brăţări, celelalte patru au fost identificate în SUA - două, Belgia şi Germania, câte una. Mai rămân şase brăţări despre care nu se ştie, deocamdată, unde au fost ascunse sau vândute.
Expoziţia temporară de la Alba Iulia mai cuprinde tezaure monetare romane, monede dacice de aur de tip ''koson'', colane dacice, monede medievale, vase de bronz etc. Şi acestea au fost recuperate de anchetatori de la cei care le-au sustras în timp. Numai în 2006 s-a reuşit recuperarea a peste 9.600 de piese arheologice aparţinând mai multor epoci istorice.
Anchetatorii susţin că persoanele care au atentat la siturile arheologice fac parte din grupări infracţionale cu ramificaţii internaţionale. Investigaţiile efectuate au demonstrat existenţa unor reţele extinse, din spaţiul european şi SUA, a unui sistem eficace de braconare şi traficare pe piaţa neagră internaţională a bunurilor de patrimoniu cultural naţional, contra unor sume impresionante.
De această dată, în cadrul expoziţiei organizate începând din 29 mai, vor fi expuse şi piese de tezaur, aflate în dotarea muzeului din Alba Iulia, datorită unor oameni responsabili, care, după ce le-au găsit, le-au donat instituţiei.