inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Cele 10 forte care au facut pamantul plat

0 Comentarii
"Terenul de joc planetar se niveleaza" - afirma Thomas L. Friedman, un ziarist american de trei ori laureat al Premiului Pulitzer (in anii 1983, 1988 si 2002). Dupa o documentare laborioasa si interviuri cu cele mai luminate minti ale contemporaneitatii, Friedman a publicat recent cartea "Pamantul este plat", o istorie indrazneata a secolului XXI, care, de fapt, abia si-a luat startul. Desemnat drept unul dintre cei mai de seama lideri de opinie ai Statelor Unite, Thomas L. Friedman decripteaza taine si pune, primul, reflectoare in interiorul mecanismelor tehnologiei, afacerilor si politicii acestei lumi noi.
Inceputul acestui secol va ramane in istorie, crede jurnalistul american, nu prin conflictele militare care l-au insangerat si nici prin evenimentele politice care au scuturat planeta, ci prin patrunderea umanitatii intr-o noua etapa a globalizarii: "aplatizarea Pamantului".
Sa retinem aceasta sintagma, cititorii o vor reintalni adesea, in continuare. Friedman atrage atentia ca, sub dublul efect al globalizarii si revolutiei digitale, transgresand granite politice si comerciale, cunostiintele si resursele de pretutindeni se conecteaza intre ele, si "terenul global de joc" se niveleaza, se aplatizeaza, chiar sub ochii nostri. Fenomene economice obscure intra sub lama disectiei editorialistului, incitandu-l pe cititor sa speculeze asupra imaginii viitorului.
Transformari profunde si extrem de rapide
Cum a devenit Pamantul plat? Dumnezeu a reusit sa faca pamantul rotund in doar sase zile, ne spune Biblia. Aplatizarea lumii, demonstreaza Friedman, a durat ceva mai mult. "10 evenimente politice, inovatii si companii majore" au contribuit la asta. Din momentul cand a inceput aceasta aplatizare, am intrat intr-o noua etapa a istoriei umanitatii, martori fiind ai digitizarii, virtualizarii si automatizarii a aproape orice tine de viata omului. Cu toate ca stie ca e un cliseu, Friedman se incumeta sa scrie: "Asa e, si inca nu ati vazut nimic". El profeteste castigurile colosale in productivitate pentru toate tarile, companiile si indivizii care vor putea asimila noile instrumente tehnologice.
In felul acesta, mai multi oameni decat in oricare alt moment din istoria lumii vor avea acces la astfel de instrumente.
Adevarata revolutie a informatiilor este pe cale sa inceapa, anunta Friedman. El o numeste "Globalizarea de gradul 3", diferita in intensitate si esenta de tot ce a fost pana acum. David Rothkopf, un functionar vizionar in Departamentul pentru Comert din anii Administratiei presedintelui Bill Clinton, a inventat cuvantul "globalizare" pentru a putea descrie mai bine relatiile in schimbare dintre guverne si marile afaceri. Rothkopf a observat, insa, ca ceea ce se petrece acum este un fenomen mult mai amplu si mult mai profund. Si aceasta deoarece nu mai este vorba doar de felul in care comunica guvernele, afacerile si indivizii, nu doar de felul in care interactioneaza organizatiile, ci de aparitia unor modele sociale, politice si de afaceri inedite.
Citandu-l pe Rothkopf, jurnalistul american se arata convins ca Pamantul va continua sa se aplatizeze: "Procesul in sine va fi vazut in timp ca una dintre acele schimbari fundamentale sau ca un moment hotarator, asa cum s-a intamplat dupa inventarea tiparului, dupa aparitia Statului-natiune sau dupa Revolutia Industriala. Fenomene care au adus la vremea lor schimbari in rolul indivizilor, schimbari ale formelor de guvernare, al modului in care se faceau afacerile si se purtau razboaiele, in formele pe care le imbracau religia si arta si in modul in care erau concepute stiintele si cercetarea. Ca sa nu mai spunem de etichetele politice pe care noi, ca civilizatie, ni le-am atribuit noua si dusmanilor nostri. Exista in istorie anumite puncte-pivot, sau momente de rascruce, care sunt mai importante decat altele, pentru ca schimbarile pe care le-au produs au fost atat de cuprinzatoare, complexe si atat de greu de prezis in momentul respectiv".
Primejdiile inadaptarii
Starea de nesiguranta generata de fenomenul "aplatizarii Pamantului" este explicabila, pentru ca procesul se desfasoara in viteza. Ritmul raspandirii literelor tipografice ale lui Johannes Guttenberg s-a desfasurat relativ lent, si nici Revolutia Industriala nu a marcat o arie geografica intinsa. "In schimb, subliniaza Thomas L. Friedman, procesul de aplatizare are loc cu o viteza incredibila si afecteaza direct sau indirect mult mai multi oameni de pe planeta dintr-odata. Cu cat aceasta tranzitie spre o noua era este mai rapida si mai complexa, cu atat mai mare este pericolul unei dezbinari, in comparatie cu un transfer ordonat de putere de la vechii castigatori, la cei noi".
Pericolul pentru statele nationale, institutii, afaceri si indivizi nu tine de faptul ca le lipseste directia, flexibilitatea si imaginatia de a se adapta, sau ca nu sunt suficient de inteligente sau constiente, cat de rapiditatea schimbarilor, care sunt pur si simplu coplesitoare. Si mai exista si pericolul ca in aceasta lume a schimbarilor ultra-rapide oamenii sa se simta depasiti sau abandonati.
Motiv in plus sa cunoastem cele 10 forte care, dupa Friedman, au facut Pamantul plat.
Startul: caderea Zidului Berlinului
Primul factor care a contribuit la nasterea "Planetei Plate" a fost Caderea Berlinului, la 9 noiembrie 1989. Evenimentul a dezlantuit forte care in cele din urma au provocat prabusirea comunismului si eliberarea popoarelor europene captive. Nu numai germanii au resimtit puternicul seism, aria socului s-a propagat pana departe. Regimurile comuniste au sucombat unul dupa altul. Nu toata lumea era multumita. Generatiile varstnice au primit greu schimbarea. E adevarat, comunismul asigura tuturora o slujba, o casa, o educatie si o pensie, chiar daca ele erau saracacioase. Comunismul, scrie Friedman, era un sistem excelent de a-i face pe toti la fel de saraci. Capitalismul, chiar daca intretine o anume inegalitate, cel putin ofera sanse de a-i face pe oameni bogati, inegal, e drept. Socul caderii Zidului Berlinului a fost resimtit si de sutele de milioane de oameni din locuri precum India, Brazilie, China, fosta Uniunea Sovietica etc.
Caderea Zidului Berlinului a deblocat energii reprimate, a nivelat alternative pe scara planetara si a permis sa se gandeasca altfel despre lume, si sa fie vazuta ca un intreg inseparabil. Fundatiile comunismului, roase de termitele nemultumirii si ineficientiei economice, au fost izbite mortal de revolutia informationala. In mod paradoxal, daramarea Zidului Belinului si aparitia calculatoarelor Apple si a sistemelor de operare Windows, uriasa circulatie si inmagazinare de cunostinte, au dus la caderea comunisnului.
"World Wide Web" - aparitia Internetului
Cativa informaticieni geniali au impins mai departe revolutia de aplatizare a Pamantului. Mai intai Vint Cerf si Bob Kahn au inventat Internetul. Apoi, informaticianul britanic Tim Berners-Lee a proiectat conceptul de "World Wide Web"(un sistem de creare, organizare si accesare a documentelor astfel incat sa poata fi gasite cu usurinta pe Internet). Friedman subliniaza ca "World Wide Web" a fost prima inovatie care a dat viata Internetului - transformandu-l intr-un instrument de conexiune si colaborare, un instrument accesibil oricui, nu numai specialistilor in informatica. In numai cinci ani, numarul utilizatorilor a sarit de la 600.000 la 40 de milioane de persoane.
Dupa Cerf, Kahn si Berners-Lee, alti informaticieni geniali au creat intreaga cultura a "Web browsing-ului" (produsa de compania americana Netscape) si sistemul de operare "Windows 95" (produs de "Microsoft"). Piata computerelor, software si a retelelor de comunicatie pur si simplu a explodat, pentru ca se puteau digitiza cu usurinta cuvinte, muzica, carti, date, divertisment si fotografii transportabile pe Internet. Cererea si oferta transportate si vandute pe Internet deveneau infinite. Asadar, dupa etapa de aplatizare "Apple-PC-Windows", a inceput etapa "Internet-e-mail-browser", si impreuna au facut ca tot mai multi oameni sa comunice intre ei mai mult ca oricand, indiferent unde s-ar afla. Insa distractia era abia la inceput, avertizeaaza Friedman.
Protocolul fluxului global
Aparitia si integrarea "software"-ului de automatizare a fluxurilor de lucru a fost o revolutie tacuta. Ea a inceput sa se manifeste pe la mijlocul anilor '90 si a avut asupra lumii un impact urias. De la sistemele "Software" si "Hardware" care isi facusera aparitia pe la sfarsitul anilor '80 si pana ce cercetarea stiintifica si industria au produs un nou limbaj de descriere a datelor (numit XML) si protocolul sau aferent de transport (numit SOAP) a trecut putina vreme.
Aceste inovatii extraordinare au pemis ca doua calculatoare diferite, aflate chiar la zeci de mii de km unul de celalalt, sa faca schimb de date, documente, informatii de toate naturile, facturi, tranzactii financiare, fise medicale, muzica, imagini, extrase de cont, pagini WEB, reclame, citate sau carti intregi etc. "Microsoft", "IBM" si multe alte companii au pus umarul la dezvoltarea XML-ului si SOAP-ului. Se nascuse un sistem pentru un flux de lucru global, destinat atat oamenilor cat si calculatoarelor. Pentru prima oara, omul nu mai era implicat in comunicarea dintre calculatoare prin Internet.
Folosirea protocoalelor standardizate in automatizarea fluxului de lucru va duce la o noua explozie a experimentelor si a inovatiilor. Este momentul cand "platforma aplatizarii Pamantului a inceput sa prinda forma", spune Friedman. Deci mai intai, caderea zidurilor, aparitia Windows-ului si a PC-ului, apoi raspandirea Internetului si aparitia web-ului, gratie Browser-ului si fibrei optice, toate acestea au facut ca oamenii sa fie conectati si sa-si impartaseasca informatii digitalizate mai usor ca oricand. Cand si-au facut aparitia caile de transmisie standardizate si protocoalele care au facut legatura dintre calculatoare si aplicatii software, atunci nu numai ca enorm de multi oameni erau conectati direct, ci puteau sa si lucreze impreuna, fara obstacole intre ei, pe continutul digital al fiecaruia. Mai mult ca niciodata, se puteau construi coalitii, infiinta si pune in miscare companii, face comert cu marfuri si vinde servicii. Acesta este momentul genezei Pamantului plat, enunta Friedman, si s-a intamplat dupa mijlocul anilor '90. Era cu adevarat o noua Geneza.
Revolutia continua
Aceasta platforma a Pamantului plat creat de cele trei forte a generat alti sase factori de aplatizare identificati de Friedman. Mai intai "Open Sourcing"-ul, care permite colaborarea on-line a unor oameni raspanditi pe toate meridianele globului, dar care muncesc impreuna la un acelasi proiect. Asa au aparut blogurile si deja celebra Wikipedia.
Un alt factor de "aplatizare" este "externalizarea" (outsourcing) productiei si serviciilor, marile companii delegand o parte din activitati unor firme mai mici si mai eficiente. "Off-shore"-ul a devenit din ce in ce mai mult o alternativa atractiva la manufacturile occidentale. Alte companii practica "insourcing"-ul, prestand servicii in numele altor firme (UPS asigura service-ul computerelor Toshiba).
Schimbari dramatice s-au produs in "lanturile de aprovizionare", devenite - datorita noilor tehnologii - mult mai flexibile si mai usor de controlat.
Un impact extraordinar il are si dezvoltarea motoarelor de cautare pe Internet (Google, Yahoo, MSN Web Search). Friedman explica: "Niciodata in istoria planetei nu au existat atatia oameni care sa aiba la indemana atata informatie".
De parca pana acum totul ar fi fost limpede, autorul cartii "Pamantul este plat" introduce in dezbatere termenii "Wireless", "Steroizi", "Digital" si "Virtual". Tehnologia Wireless si tehnologiile "Stereozi" reprezinta o ultima, desi ea nu e finala, revolutie informationala. Freidman explica natura acestei revolutii care se petrece sub ochii nostri, desi foarte putini dintre noi o inteleg: acum, motoarele si computerele pot comunica intre ele, oamenii pot vorbi cu oamenii, calculatoarele cu calculatoarele si oamenii pot vorbi cu calculatoarele la distante uriase, extrem de repede, extrem de ieftin, extrem de lesnicios. Razboiul dintre mastodontii stiintei si industriei informationale e mai aprig decat oricand, zeci de miliarde de dolari sunt cheltuiti pe spionaj in aceasta lume exclusiva, mintea performerilor informaticieni e mai supravegheata ca niciodata si totul se misca cu o iuteala de science-fiction.
Sunt convins ca cititorii acestor randuri nu au inteles totul, nici faimosul Thomas L Friedman, autorul cartii "Pamantul este plat", nu a inteles chiar tot ce i-au dezvaluit marii informaticieni, creatorii tehnologiilor perfomante de la "Microsoft", "IBM" "NASA", "Pentagon" sau Institutul Weizman din Israel. Fara indoiala ca ne aflam intr-un moment istoric crucial. Friedman este convins ca geneza Pamantului plat, si cele 10 forte care au aplatizat Pamantul, vor fi pomenite in timp ca unul dintre cele mai importante momente din istoria omenirii. Cel putin la fel de important ca inventia lui Gutenberg sau a electricitatii.
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Muzeu etnografic deschis la Trusesti

Elena si Marin Chiponca, intelectuali din Trusesti, au pus in decembrie 2003 bazele unui proiect care a fost finalizat in noiembrie 2007. Pe un teren proprietate personala au ridicat o casa ...

 Targul martisorului la Sala Reduta
"Targul martisorului" la Sala Reduta

In perioada 28 februarie – 2 martie 2014 , Galeria Mica va invita la Targul martisorului , care va avea loc in Sala Reduta, informeaza galeriamica.ro Anul acesta, primavara o sa vina cand o s-o ...

Lansare de carte Trei poduri peste lume Consemnari intre anii 1982 si 2003 de ASR Principele Radu al Romaniei
Lansare de carte: "Trei poduri peste lume. Consemnari intre anii 1982 si 2003" de ASR Principele Radu al Romaniei

Curtea Veche Publishing invita publicul joi, 24 octombrie 2013, incepand cu ora 16.00, la evenimentul de lansare a volumului “ Trei poduri peste lume. Consemnari intre anii 1982 si 2003 ” ...

Salonul International al Benzii Desenate a 23 a editie
Salonul International al Benzii Desenate, a 23-a editie

In perioada 25 - 27 octombrie 2013, Muzeul de Arta din Constanta va gazdui cea de-a 23-a editie a Salonului International al Benzii Desenate din Romania. Aceasta editie va avea ca tema “Istoria ...

Vintage Retro la Verde Cafe Bucuresti
Vintage/Retro la Verde Cafe Bucuresti

Atelierul se întoarce în Bucureşti! Duminică, 24 octombrie ora 16:00 - lansare - Atelierul numărul 5 - Vintage/Retro în Verde Cafe (str. Domniţa Ruxandra, nr. 15). ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline