Un scenariu dupa un bestseller mondial, o distributie de exceptie, decoruri de vis, un buget de 125 de milioane de dolari, o controversa. Aceste ingrediente fac din filmul "Codul lui Da Vinci", care va fi prezentat in premiera mondiala pe 17 mai, in deschiderea Festivalului de la Cannes, cel mai asteptat eveniment de gen al momentului.
Dupa ce, la editia precedenta, "Razboiul stelelor" a eclipsat toate celelalte productii, fiind punctul de atractiei al Croazetei, este de asteptat ca anul acesta filmul lui Ron Howard, avand la baza romanul omonim semnat de americanul Dan Brown, sa aduca deschiderii Festivalului de la Cannes o acoperire mediatica fara precedent.
In ajunul deschiderii, toata echipa care a lucrat la "Codul lui Da Vinci" va ajunge in mica statiune de pe malul Mediteranei pentru a participa la prima proiectie a filmului, cu doua zile inainte de marea premiera mondiala. Franta este singura tara in care "Codul lui Da Vinci" va intra pe ecrane imediat dupa proiectia din cadrul festivalului.
O distributie de zile mari
Regizorul Ron Howards, detinator al unei statuete Oscar pentru "O minte sclipitoare" (2001) va fi insotit de cei doi interpreti ai rolurilor principale, Tom Hanks si Audrey Tatou.
Pentru a obtine rolul lui Robert Langdon, Tom Hanks (platit cu 25 de milioane de dolari pentru pelicula, potrivit AFP) i-a avut concurenti pe alti doi mari actori, George Clooney si Russel Crowe. Howards l-a preferat insa pe Hanks, cu care a mai lucrat in primii ani din cariera starului in "Splash", o comedie romantica din 1984. Filmul s-a dovedit a fi un succes de box-office si i-a deschis lui Tom Hanks drumul spre Hollywood.
Pentru rolul Sophiei Neveu, Audrey Tatou a triumfat in fata unei liste impresionante: Linda Hardy, Sandrine Bonnaire, Amira Casar, Vanessa Paradis.
Audrey Tatou, devenita populara in urma interpretarii rolului Ameliei din filmul cu acelasi nume, facuse un singur film in limba engleza, "Dirty Pretty Things". Nimeni nu credea ca va face fata timpului scurt pe care l-a avut pentru pregatire. Ea a reusit insa sa-i impresioneze pe producatori.
"Audrey are o calitate unica si, date fiind elementele de mister ale "Codului lui Da Vinci", a fost absolut perfecta. Este deopotriva enigmatica si accesibila", a descris-o Howard.
In afara celor doi actori atat de populari, Ron Howard i-a mai adaugat distributiei pe versatilul Alfred Molina, pe carismaticul Jean Reno, pe Ian McKellen si Paul Betanny.
Buget-record
Akiva Goldsman a realizat adaptarea romanului lui Dan Brown. Goldman a mai lucrat cu Howard la filmul de succes de anul trecut, "Cinderalla Man" (2005), dar si la "O minte sclipitoare". Drepturile de ecranizare au smuls de la producatori 6 milioane de dolari, iar o zi de filmare la Luvru, acolo unde s-a turnat o parte din film, s-a ridicat la 24.000 de euro, bugetul filmului fiind de 125 de milioane de dolari, o suma record pentru productia de film.
Codul secret al unui thriller de succes
Profesorul semiolog Robert Langdon (Tom Hanks) este chemat intr-o noapte la Luvru, unde un custode a fost ucis. Langdon, ajutat de agenta Sophie Neveu (Audrey Tatou), criptolog de profesie, descopera o serie de secrete ascunse in operele lui Leonardo da Vinci, toate conducand la o societate dedicata pazirii unui mister stravechi, ascuns timp de 2000 de ani.
Cei doi pornesc intr-o cursa prin Paris, Londra si Scotia, adunand indicii in timp ce incearca sa sparga codul si sa descopere secretele.
"Aceasta poveste are toate elementele de suspans traditionale si stilul care face ca un film sa aiba o naratiune antrenanta", spune Howard. "Il convinge pe spectator sa mearga intr-o anumita directie pentru ca dupa aceea sa-l ia prin surprindere in fel si chip", explica regizorul, un fan al thrillerului.
Producatorii au colaborat in permanenta cu romancierul. "Dan a fost accesibil, dovedind multa intelegere si dorinta de colaborare, acceptand faptul ca, bineinteles, scenariul nu avea sa fie o versiune identica cu romanul", isi aminteste Howard. Brown le-a oferit si multe date pe care le-a descoperit dupa ce a scris cartea. Acestea si-au gasit loc in scenariu. "Filmul nostru este in parte o aducere la zi a versiunii adnotate a "Codului lui Da Vinci"", a mai spus Howard.