Dupa o vara in care nu au batut doar pietrele maidanului sau nu si-au ingustat privirea si mintea in ecranul calculatorului, copiii de la Teatrul O mie si una de masti din Vladeni, filiala a Palatului Copiilor Iasi, pregatesc un proiect unic in tara. Spectacolul, la care in prezent se lucreaza pe text si pe relatia cu copiii, se numeste Nu-i poveste mai frumoasa, nu-i minune mai aleasa. Demersul artistic este inspirat din marile povesti si marile adevaruri ale lumii, iar evenimentul va fi expresia scenica si practica a proiectului realizat de mai multa vreme de trupa O mie si una de masti, proiect intitulat Spectacolul de teatru cu copii O viziune reformatoare. Actiunea dramatica va pune fata in fata conceptia prezenta cu neajunsurile ei in privinta spectacolelor, dar si propunerea Teatrului din Vladeni pentru reforma. Acest spectacol va fi tratatul de estetica sui generis care se adreseaza, deopotriva, copiilor si adultilor, si care isi propune sa argumenteze si sa demonstreze motivele care au stat la baza sustinerii acestei nevoi exprese de reforma, a spus Alexandru Dumitra, profesor de arta dramatica la Teatrul O mie si una de masti. In cadrul proiectului sint implicati 18 copiii de diferite virste. Pentru ca spera si cred in reusita acestui demers artistic, actorii se pregatesc, in timpul lor liber, in afara scolii, pentru a duce la bun sfirsit o opera unica, dintre cele mai profesioniste din tara.
12 ani de succese
In 1996, trupa de teatru obtine premiul I Pentru cel mai bun spectacol, pentru ca un an mai tirziu aceeiasi copii sa obtina tot premiul I pentru interpretare, text, regie si originalitate. Din acest an, actorii de la O mie si una de masti obtin una dupa alta cele mai importante distinctii. Dintre acestea mentionam Premiul Special al Juriului in 2000, Premiul de Excelenta pentru contributii la dezvoltarea miscarii teatrale (prof. Alexandru Dumitra), Marele Premiu pentru Cel mai bun spectacol in 2001, Premiul Special pentru regie si text, Premiul I pentru interpretare feminina (Alina Scarlat) si masculina (Emanuel Scutaru), Premiile I in 2002 la Festivalul National Ludicus Pitesti si Mimus Orsova, Premiul Special al Juriului pentru promovarea si sustinerea activitatii teatrale scolare (Alexandru Dumitra). In 2003, O mie si una de masti au obtinut cinci premii I la Festivaului Ludicus de la Pitesti. Specialistii in domeniul teatrului cu copii au afirmnat public ca activitatea teatrului O mie si una de masti este unica in lume.
Cind nu discuti cu copilul de la suflet la suflet, procesul educativ este ratat
Studii recent descoperite arata ca pina la virsta de sapte ani copilul nu percepe lumea decit prin modele. Din acest motiv, educatia prescolara ar trebui, in tara noastra, reformata de la un capat la celalalt, pentru a trece intr-un fericit final de la prafuitele metode ale poeziilor cintate aiurea sau ale exercitiilor rigide de invatare la metode inovative, moderne, deschise fata de mintea copilului, fata de nevoile lui de educare, dar si de incurajare a aptitudinilor personale. In momentul in care nu discuti cu copilul de la suflet la suflet procesul educativ este ratat. Vaclav Havel spunea ca ŤEducatia este capacitatea de a percepe conexiunile ascunse dintre fenomeneť. Doar dind sens real acestei cugetari vom putea decela eroarea care a stat la originea unei mentalitati superflue si vom constientiza nevoia expresa de reforma in educatie, precizeaza profesorul Dumitra.
23 octombrie 2007