Ceasurile portabile isi au originea in Franta secolului XIX. Inventia ii apartine ceasornicarului Abraham-Louis Breguet si a fost destinata oamenilor instariti din acele timpuri. Inafara de a arata ora, ceasurile lui Breguet aratau si data, fiind capabile sa masoare totodata si temperatura in grade Celsius.
Ceasurile carriage, denumire derivata de la cuvantul de provenienta franceza cu echivalenta in romana de ceasuri portabile au fost denumite si ceasurile ofiterilor pentru ca erau carate pe fronturi, fiind cunoscut ca Napoleon Bonaparte a fost cel care a ordonat tuturor sefilor militari sa poarte mereu cu ei un astfel de ceas pentru ca a fost pe punctul de a pierde o batalie din cauza unui ofiter intarziat.
Ceasurile portabile frantuzesti aveau forma patrata, carcasa metalica, iar fiecare fata era incadrata cu geamuri. In partea superioara aveau un maner pentru a putea fi transportate cu usurinta.
Printre aceste tipuri de ceasuri s-au remarcat ceasurile portabile create de initiatorul lor, Breguet. Partea de jos era rotunda la fel ca cea de sus, iar in loc de maner ceasul avea lanturi fabricate din argint. Firma care producea aceste ceasuri, fondata de Breguet, a fabricat aceste ceasuri in perioada 1812 - 1830. In timp ceasornicarul a modificat modelul standard de ceas portabil si a eliminat coarda ce trebuia trasa pentru ca ceasul sa functioneze. In locul acesteia, noile modele erau prevazute cu un piston care trebuia impins si ceasul se intorcea singur, neexistand astfel posibilitatea de a se opri. De asemenea, noile modele au fost construite astfel incat sa fie ceva mai mici decat primele. Datorita portabilitatii si calitatii deosebite, ceasurile Breguet sunt la mare cautare si astazi.
In paralel cu productia ceasurilor Breguet, Paul Garnier, un alt producator din industria ceasornicariei, a promovat o productie pe scara ceva mai larga a ceasurilor portabile. Acesta a reusit sa creeze ceasuri cu un aspect diferit ce aveau cadrane colorate sau desenate intr-un mod placut. Cei mai cunoscuti producatori de ceasuri portabile de dupa 1850 au fost Drocourt, Jacot si Leroy.
Dintre acestia, Henry Jacot a realizat ceasurile care astazi sunt cele mai cautate de colectionari. Inafara de calitatea exceptionala, ceasurile fabricate de el au cateva caracteristici exclusive. Cadranul alb era decorat cu un fin inel care abia se observa, iar in partea din spate fiecare ceas are desenat un papagal.
Francezii au fost primii producatori ai ceasurilor portabile, realizate cu precizie si cu o eleganta si ceasornicarii englezi si elvetieni au incercat sa le imite, insa niciodata nu au atins parca maiestria creatorilor francezi.
Desi popularitatea ceasurilor portabile franceze a scazut dupa ce au fost lansate pe piata ceasurile de mana, in zilele noastre ele raman printre cele mai cautate de colectionari. Sunt precise, elegante si desi adesea costa destul de mult, ceasurile portabile frantuzesti raman unice, de o calitate inegalabila si o frumusete speciala.
Aflat printre creatorii unor astfel de ceasuri, Paul Garnier, este si producatorul ceasurilor care se afla in garile romanesti. Este vorba de ceasurile aflate in gari inca de la inceputul constructiei cailor ferate din Romania, multe aflate si astazi la locul lor si la fel de precise.
G.P.