Prin celebra bojdeuca a lui Creanga, pe care o administreaza, este cel mai vechi muzeu de literatura din Romania. Dar sediul principal a fost inaugurat pe 26 decembrie 1972. Spatiul muzeal e compus din douasprezece incaperi ale expozitiei permanente si o cladire anexa, inaugurata in 1994, ce protejeaza intrarea in subteranele Casei "Pogor", restaurate in 1993-1994. Acestea cuprind culoare ramificate in doua niveluri, datand din veacurile XVIII si XIX. Aici functioneaza actualul Club Cultural "Junimea", loc ce gazduieste multiple activitati ale Muzeului Literaturii Romane din Iasi.
Comorile de la Iasi Casa "Pogor" adaposteste un tezaur de nepretuit al spiritualitatii romanesti. Importante piese sunt scrierile vechi, intre care "Letopisetul Tarii Moldovei" de Nicolae Costin, in copia lui Al. Beldiman, 1825; "Henriada" de Voltaire, in traducerea vornicului Vasile Pogor, 1838; "Gramatica" de Ienachita Vacarescu, 1787; "Aprodul Purice" de C. Negruzzi, 1837; "Almanah de invatatura si petrecere" de M. Kogalniceanu, 1844; "Letopisetele Tarii Moldovei", 1845-1852; "Convorbiri literare", an. I, 1867-1868; "Critice" de T. Maiorescu, 1878; "Convorbiri literare", cu debuturile marilor junimisti Eminescu, Creanga, Caragiale, Slavici; "Poezii" de Mihai Eminescu, 1884. Salonul "Junimea" reconstituie atmosfera celebrei societati literare, din vremea intalnirilor in casa lui V. Pogor, intre 1863-1885, si expune obiecte originale ce au apartinut junimistilor Titu Maiorescu, Iacob Negruzzi, I.M. Melik, Nicolae Culianu, Duiliu Zamfirescu.
Am remarcat: tapiterie, secolul XIX, lucrata la Viena, pian "Steinway", oglinda de cristal, secolul XIX, apartinand lui I.L. Caragiale. Intre exponatele scumpe admiratorilor lui Mihai Eminescu, muzeul din Iasi detine o pagina originala cu exercitii de iscalitura, un ceas si un inel ce au apartinut poetului nostru national. Ultima sectiune a muzeului este dedicata literaturii romane din Basarabia si Bucovina, apoi celei contemporane, reprezentata iconografic cu editii rare, manuscrise originale si obiecte ce au apartinut scriitorilor. Moldova nu poate fara literatura Cum se stie, contributia scriitorilor moldoveni sau a celor care au activat in Moldova este hotaratoare pentru literatura romana. Acest har este ilustrat de sectiile Muzeului de Literatura din Iasi, concentrate in oras: Casa Memoriala "Otilia Cazimir"; Muzeul Teatrului; Bojdeuca "Ion Creanga"; Casa Memoriala "George Toparceanu"; Casa Memoriala "N. Gane"; Casa Memoriala "Mihai Codreanu"; Casa Memoriala "Mihail Sadoveanu"; Casa "Dosoftei"; Muzeul "Mihai Eminescu". De Muzeul Literaturii Romane din Iasi apartin si Casa Memoriala "Vasile Alecsandri", de la Mircesti, si Casa Memoriala "Constantin Negruzzi", din comuna Trifesti, ambele in judetul Iasi. Gazdele care ne-au primit cu multa amabilitate la Muzeul Literaturii Romane din Iasi au fost directorul Lucian Vasiliu si directorul adjunct Dan Jumara. Cei doi erau fericiti de un recent eveniment cultural, anume inaugurarea, dupa multi ani de restaurare, a Muzeului "Vasile Pogor". Desigur, la fel de fericiti sunt si cititorii de literatura romana, precum si vizitatorii Muzeului din Iasi. Un articol de Adrian Bucurescu