Cea mai cunoscuta legenda spune ca acest ceas astronomic (unul dintre cele mai vechi din lume inca in functiune) ar fi fost creatia unui mester ceasornicar pe nume Hanus, poate cel mai bun din vremea sa, caruia oficialii orasului i-ar fi cerut sa construiasca o masinarie unica in lume. Si - cel putin aceasta parte este sigur adevarata - rezultatul a fost un ceas astronomic precis, urias, complicat pana la nebunie si mandria orasului. Gelosi si temandu-se ca Hanus ar putea construi un alt ceas similar, oficialii nu au ezitat sa il orbeasca, iar mesterul ceasornicar, ca razbunare, ar fi defectat ceasul. A durat mai bine de un secol pana cand sa fie repus in functiune.
In fapt potrivit hartiilor descoperite prin arhive prafuite ceasul ar fi fost creatia unui Mikulas Kadan si a fost montat aici in 1410, fiind renovat si imbunatatit de mai multe generatii de mesteri pasionati, in secolul XVI, apoi in secolul XVIII (cand ceasul avea sa se opreasca pentru o lunga vreme si s-a pus chiar problema sa fie demontat). Reparat si modernizat dupa jumatatea veacului al XIX-lea, distrus partial de armata germana in 1945 si renovat din nou, Ceasul Astronomic din Praga pare ca a fost de la bun inceput o creatie nascuta poate sub o zodie nu tocmai norocoasa, dar care de fiecare data a mers mai departe. Un ansamblu complicat si impresionant, atractie turistica si simbol cultural al orasului Praga, este un adevarat sistem cu mai multe elemente.
Cei 12 apostoli incep sa se miste, Soarele si Luna cu pozitiile lor sunt afisate pe cadran, apare chiar si numele sfantului sarbatorit in ziua respectiva, nu lipseste din cercul zodiacal, totul fiind strajuit de patru figuri alegorice - Vanitatea, Zgarcenia, Invidia si cel de prezenta caruia s-au legat mai multe legende, un schelet ce tine o clepsidra si reprezinta Moartea. Unii l-au vazut ca pe un semn rau, un simbol al distrugerii, si o poveste pragheza spune ca atunci cand ceasul se va opri multa vreme vor veni timpuri grele pentru poporul ceh, iar scheletul isi va pleca fruntea ca un avertisment.
Potrivit unei alte interpretari scheletul de la Ceasul Astronomic din Praga este insa un semn de noroc, cel putin pentru unii. O veche poveste spune ca in spatele celor doua ferestruici se gasea pe vremuri inchisoarea pentru nobili, si un cavaler acuzat pe nedrept isi astepta executia. Sub ochii sai o vrabie s-a apropiat de schelet, chiar cand ceasul batea ora exacta si gura macabrei statui se deschidea. Prinsa ca intr-o capcana, a durat o ora pana cand pasarea sa fie libera, si nu peste mult vreme si cavalerul era iertat si eliberat. Si daca aceste patru figuri alegorice sunt mereu in miscare, alte patru - un astronom, un cronicar, un intelept filosof si un inger - sunt inmarmurite pentru totdeauna. Sau cel putin pana cand un alt mester ceasornicar va vrea sa schimbe si sa complice si mai multe mecanismul ceasului astronomic.
Reper al orasului, oferind un adevarat spectacol tehnic si simbolic celor care isi fac vreme sa ajunga in acest loc din vechea Praga, Ceasul Astronomic nu pare sa-si fi pierdut vreun pic din forta de atractie.
foto: artLine.ro