Ati observat ca marile culturi orientale se identifica in procent covarsitor cu ritualuri dedicate ceaiului? Turcia moderna, de pilda, ca succesoare a unui imperiu ce a dominat Europa si Asia multe secole la rand, urmeaza pana astazi traditia cu fidelitate. Din acest motiv orice experienta la portile Orientului, in restaurante, magazine sau pur si simplu pe strada, va fi marcata cumva de aroma ceaiului.
O vorba spune: Çaysız sohbet aysız gökyüzü gibidir - “Conversatiile fara un ceai sunt ca cerul fara luna noaptea”, iata cat de mult iubesc turcii aceasta licoare. In Turcia, ceaiul este semn de ospitalitate si se pune dinaintea prietenilor dar si a turistilor aflati in cautarea autenticului. Bautorii impatimiti se duc de obicei la cafenele si ceainarii, unde servesc ceaiul din samovar pentru a-si putea reumple paharele de cate ori vor.
Un lucru interesant din istoria recenta este ca dupa primul razboi mondial bautura a inceput sa suplineasca consumul de cafea, devenit costisitor pentru clasele de jos. Turcia este deopotriva un mare producator si consumator de ceai. In anii 2006 si 2007 a reusit sa se claseze pe locul 5 in lume, dupa Sri Lanka si Kenya, la productia de ceai, iar in 2004 a ocupat locul secund la consum.
In 2008 productia din Turcia a crescut brusc la peste 1 milion de tone de ceai, cifra aproximativ comparabila cu productia Chinei, care a plasat tara deasupra Indiei si a reprezentat la vremea aceea 23% din productia mondiala. Turcia nu produce altceva decat ceai negru, din Camellia Sinensis, desi local I se spune ceai turcesc sau ceai Rize, dupa regiunea in care este produs.
Plantatii de Camllia Sinensis se intind pe mari suprafete de teren de-a lungul Marii Negre. Aceasta regiune prezinta un climat neobisnuit de umed, influentat de caracteristicile reliefului si proximitatea apei. Ceaiul turcesc este foarte aromat si concentrat de aceea intotdeauna va fi servit in pahare delicate, sub forma de cupa de lalea, care trebuie tinute de margine, deoarece se serveste foarte fierbinte. Puteti adauga cuburi de zahar, dar niciodata lapte si il puteti servi slab (mai deschis la culoare) sau tare (inchis), ajunstand cantitatea de apa fiarta pusa peste ceaiul initial.
Sursa foto: wikipedia.org
25 octombrie 2013
I. C.
editor artline.ro