Cea mai veche opera din Beijing, Teatrul Guanghe, monument istoric din perioada Ming, va fi demolata in scurt timp, spectacolele fiind mutate intr-o cladire moderna, care va fi construita in cel mai scurt timp. Teatrul este una dintre cele mai cunoscute si admirate cladiri din oras, fiind locul unde s-au format nenumarate generatii de artisti deosebit de apreciati, dar oficialii chinezi considera ca a venit momentul schimbarii.
In locul vechiului sediu, se va construit o sala moderna, profesionista, inspirata de cele de pe Broadway, unde sa poata fi puse in scena proiecte oricat de costisitoare si ambitioase. Dar pentru multi dintre locuitorii Beijingului si nu numai anuntul este o adevarata drama si marcheaza finalul unei frumoase povesti.
Construit in secolul XVII, in ultimii ani ai Dinastiei Ming, Teatrul Guanghe a fost candva locul unde se desfasurau minunatele spectacole ale Operei din Peking. Aici s-a lansat, la doar 10 si Mei Lanfang, care avea sa impuna opera chineza in atentia internationala. Interesul pentru spectacolele de opera si implicit stralucirea Teatrului Guanghe a inceput sa scada in anii '70, cand gusturile publicului s-au schimbat radical. In ciuda incercarilor conducerii de a recupera terenul pierdut, aici incepand sa fie proiectate filme si organizate dansuri si spectacole, gustul pentru opera nu a mai revenit. Impozantul edificiu a ramas uitat, degradandu-se tot mai repede, iar in 2000 oficialii au anuntat ca Teatrul Guanghe este la un pas de prabusire.
Este doar un pas in amplul proiect de restaurare si reconstructie a Chinei, care se pregateste sa fie gazda Jocurilor Olimpice din 2008. In tot mai multe orase cladiri, monumente, case traditionale si chiar cartiere intregi au fost treptat demolate, in locul lor fiind construite edificii moderne, sedii de firme si zgarie-nori.
Aprilie 2007