''Scopul acestui eveniment este de a intra în dialog cu tinerii în ce priveşte viitorul lor. Sunt bucuros că de când suntem stat membru UE ne-am îndeplinit obligaţiile la capitolul tineret. Evenimentul este monitorizat de Comisia Europeană'', a declarat cu prilejul deschiderii acestei manifestări, preşedintele ANT, Borbely Karoly.
Vicepreşedintele ANT, Ramona Mănescu, a afirmat că principalul scop al evenimentului este acela de implicare activă a tinerilor în viaţa socială.
Ea a subliniat că speră ca în acest an să fie legalizată meseria de lucrător în domeniul tineretului.
''Sper să legalizăm anul acesta meseria de lucrător în domeniul tineretului, întrucât România este singura ţară a UE care nu are această meserie în nomenclatorul de meserii, cum nu are recunoscută nici educaţia formală.
La rândul său, Alina Ciceu, directorul Generation Europe, a afirmat că 230.000 de tineri din România sunt cuprinşi în segmentul de 18 şi 30.
Prezent la deschidere, directorul Asociaţiei pentru Sprijinirea Studenţilor, Anghel Ficu, a anunţat că această agenţie, aflată în subordinea ANT, va lansa în această vară, la Costineşti, un festival care va dura cinci săptămâni, intitulat ''Vara Tinerilor din România''.
''Săptămâna Europeană a Tineretului 2007'', care are ca beneficiari tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 30 ani, va fi organizată în toate statele membre ale Uniunii Europene, precum şi în acele state care beneficiază de programul Youth in Action.
Scopul acestui eveniment este acela de a permite consultarea şi dialogul cu tinerii asupra viitoarelor perspective ale politicilor de tineret în UE.
Obiectivele generale sunt promovarea politicilor şi programelor pentru tineret la nivelul UE, facilitarea dialogului structurat cu tinerii, promovarea Programului Youth in Action, facilitarea dialogului menit să contribuie la dezbateri naţionale pe tema incluziunii sociale şi a diversităţii tinerilor.
Temele vor fi axate pe incluziunea socială şi diversitatea tinerilor în Europa, dat fiind că evenimentul are loc în Anul European al Egalităţii de Şanse.
În prima zi va avea loc prezentarea Programului Youth in Action, precum şi un târg de proiecte cu participarea ONG-urilor de tineret din România.
Marţi va avea loc un seminar destinat pregătirii tinerilor absolvenţi de studii superioare pentru concursurile de angajare în instituţiile europene (tinerii români-viitori experţi ai instituţiilor europene).
Cea de-a treia zi va avea ca principal eveniment o dezbatere pe tema incluziunii sociale şi egalităţii de şanse şi a rolului voluntarului în acest context.
O altă dezbatere, intitulată ''Europa ta-Viitorul tău'' va avea loc, joi, iar în ultima zi a evenimentulu, vineri, un seminar având ca temă ''Educaţia non-formală şi incluziunea socială'' şi dezbaterea pe tema ''Eşti tânăr, poţi fi şi tu întreprinzător de succes''.
SET Bucureşti se va încheia printr-un concert susţinut de grupul de muzică medievală şi tradiţională TUVERII-Truver în căutarea Europei.
Evenimentul central de la Bruxelles va fi organizat în perioada 3-10 iunie şi va consta în dezbateri ale tinerilor participanţi care vor fi organizate în grupuri de lucru tematice.
Totodată, va avea loc o expoziţie care va oferi tinerilor participanţi oportunitatea de a-şi prezenta rezultatele proiectelor finaţate prin programul Youth, ocazie în care tinerii să poată interacţiona în vederea stabilirii de parteneriate pentru viitoarele proiecte.
Evenimentul se va încheia cu o sesiune plenară în care se vor prezenta concluziile discuţiilor organizat de preşedinţia germană.
În România, manifestarea este organizată de ANT în colaborare cu Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, Consiliul Tineretului din România, Biroul Europdesk, Reprezentanţa Comisiei Europene, Biroul de Informare al Parlamentului European, Biroul de Informare al Consiliului Europei la Bucureşti.