Weekendul se apropie iar planurile trebuie sa capete in cel mai scurt timp coerenta. Daca traiti in Bucuresti, aveti timp liber si considerati cultura o necesitate de ordin sufletesc, atunci cu siguranta v-ar prinde bine sa (re)veniti la Muzeul National de Arta. Infiintat in 1948, in fostul Palat Regal din Capitala, muzeul reprezinta cea mai importanta institutie de profil din tara, avand spre expunere un numar de 70.000 de exponate separate din doua directii principale. Una este Galeria Nationala, ce are in componenta lucrarile celor mai reputati pictori romani, iar celalalta, Galeria de Arta Europeana.
Muzeul National de Arta expune in cadrul saloanelor sale pictura italiana din secolele XIV-XX, un loc de seama ocupandu-l lucrarile renascentiste: “Rastignirea” lui Antonello da Mesina, “Madona cu pruncul” a lui Domenico Veneziano si “Buna Vestire” de Tintoretto. Veacul de aur al picturii spaniole este infatisat prin trei lucrari de marca ale faimosului El Greco: “Sfantul Mauriciu”, “Adoratia pastorilor” si “Cununia Fecioarei Maria”. Muzeul expune, de asemenea, o importanta colectie de icoane si pictura ruseasca din secolele XV-XVIII.
Colectia de arta orientala s-a dezvoltat si s-a consolidat in jurul celor doua principale arii de interes: arta islamica, pe de o parte, arta chineza si japoneza pe de alta. Este cel mai important patrimoniu de acest gen aflat in posesia unui muzeu din Romania, insumand lucrari ce provin din fonduri constituite la inceputul secolului al XX, donatii, precum si din achizitii efectuate de-a lungul anilor.
Colectia Arte Decorative este un alt loc in care v-ati putea petrece zeci de minute admirand exponatele. In colectia miniaturi se remarca cele semnate de priceputii mesteri europeni ai secolelor XVIII-XIX, precum Jean Baptiste Isabey, Richard Cosway, sau de artisti romani (D. Negulici, C. P. de Szathmary etc).
In 2001 s-a redeschis Galeria de Arta Romaneasca Moderna. Lucrarile sunt expuse la mezanin si la etajul II in aripa Stirbey. La mezanin sunt expuse lucrari ale picturii romanesti timpurii in mare majoritate portrete ale membrilor familiilor boieresti si cateva peisaje.
Colectia Cabinetului de arta grafica numara peste 17000 desene si 40000 gravuri. Din anul 2000, Cabinetul are doua spatii de expunere in cadrul Galeriei de Arta Europeana si a celei de Arta Romaneasca Moderna, unde organizeaza expozitii cu lucrari din patrimoniul sau.
I. C.
editor artline.ro
Februarie 2014