Daca nu doresti sa apelezi la un designer si alegi sa-ti decorezi singur casa, insa nu stii ce ti se potriveste si cum ai vrea sa arate rezultatul final, exista numeroase surse de informare, precum reviste de specialitate dupa care te poti ghida.
Este important sa alegi un stil care sa te reprezinte si care sa se integreze perfect nevoilor tale. Cele mai reusite combinatii sunt acelea in care modul tau de viata si personalitatea se completeaza cu tipul locuintei. Iata cateva stiluri ce pot sa te inspire.
Stilul modern este definit prin design-ul spatios, impecabil, auster, in linii unghiulare, geometrice. Acest stil ce se identifica in general cu un aspect rece si curat, este caracterizat de culori neutre, simple.
O particularitate a stilului modern, cel contemporan este conturat de simplitate si rafinament, in culori de efect. Este considerat prin excelenta un stil urban, in care primeaza functionalitatea. Cele mai importante elemente in acest caz sunt: culorile, accentele metalice, texturile, lemnul si lumina. Un astfel de stil poate fi adoptat prin alegerea unui mobilier bine conturat de o culoare vibranta, dar de asemena te poti folosi cu succes de perne ce adopta diferite forme geometrice.
Design-ul clasic ce include accente istorice defineste stilul traditional. Acesta este considerat elegant si atemporal. Amenajarile interioare in stil traditional sunt clasice si confortabile. Sunt folosite modele florale, tesaturi intr-o culoare, in dungi, forme geometrice. Printre elementele distinctive se numara antichitatile si piesele clasice de mobilier, extrem de vechi, cu tapiterii elegante.
Decorul rustic este relaxant si casual si prezinta o ambianta linistita, o stare de calm. In functie de zona geografica din care se inspira, acest stil se identifica cu diverse culturi si civilizatii.
Stilul eclectic imprumuta din diverse stiluri, fiind o imbinare mecanica, hibrida a unor puncte de vedere sau conceptii eterogene sau opuse. Adopta colori, texturi, modele si textile din toate celelalte stiluri. Acesta pune sub acelasi numitor vechiul cu noul.
De cele mai multe ori stilurile arhitecturale si cele de design difera foarte mult deoarece reflecta preferintele personale ale fiecaruia. Stilul si decorul unei locuinte trebuie sa se integreze si cu arhitectura cladirii. O cabana in mijlocul padurii invita la un stil rustic. Unui vechi han i se va potrivi cel mai bine stilul traditional, iar unei cladiri ce graviteaza in jurul otelului si sticlei ii este destinat stilul modern, contemporan.
Sursa foto: 1,2,3
A.I.
editor artline.ro