Ochelarii de soare au aparut dupa 1940 ca o necesitate obiectiva, iar la scurt timp au devenit accesorii de moda. Astazi se folosesc in orice moment al anului cand lumina naturala este prea puternica sau suparatoare pentru ochi.
Pe langa protectia impotriva razelor ultraviolete, ochelarii de soare mai ofera o alternativa eficienta in prevenirea ridurilor de expresie care se formeaza in jurul ochilor. Priviti in postura de accesoriu, ochelarii trebuie sa se gaseasca in deplina armonie cu stilul vestimentar abordat si cu trasaturile faciale.
Nu este nevoie sa probezi toate perechile disponibile in magazin daca stii un secret, anume, ca ochelarii de soare “vin bine” cand ti cont de forma fetei. Daca fata este ovala te poti considera norocos pentru ca aceasta este fizionomia perfecta. Ai foarte multe optiuni, ti se potriveste in general orice, insa cel mai bine te pun in valoare lentilele late. Accentele de culoare si rama simpla vor fi un plus.
Pentru o fata alungita, cu lungimea mult mai pronuntata decat latimea, echilibrul este oferit de ochelarii cu linii orizontale evidente. O solutie ar fi ochelarii cu rame care sa acopere centrul fetei, deoarece efectul optic creat este unul de diminuare a lungimii acesteia.
Ideea in cazul ochelarilor de soare nu este sa exagereze trasatura dominanta, ci dimpotriva sa o compenseze cat mai mult. Pentru persoanele cu fata rotunda nu exista greseala mai mare decat sa opteze pentru modelele cu lentile circulare. Daca faci parte din aceasta categorie incearca ramele dreptunghiulare.
Fata patrata se caracterizeaza printr-o frunte puternica si un maxilar lat. Ochelarii rotunzi sau ovali sunt cei corespunzatori, pentru a atenua efectul dat de natura unghiulara a fetei. Forma de fata “diamant” este o tipologie rar intalnita dar care nu duce lipsa totusi de reprezentante. Pometii proeminenti, care reprezinta trasatura dominanta in cazul de fata, vor fi mai putin exagerati daca porti ochelari de soare fara rame sau stil retro.
25 Aprilie 2013
I. C.
editor artline.ro