Foto: salon.com
In afara talentului literar viitorul autor de horror a dat dovada de un admirabil spirit de antreprenor. Inca din anii adolescentei, inspirat de publicatii precum MAD Magazine, si-a lansat propriile reviste, cu titluri precum "HAH", "Ming", "Whammy", "Stine's Line", "The All New Bob Stine Giggle Book". Iar publicul-tinta erau colegii de scoala, care (cel putin asa sustine Stine) erau foarte incantati de creatiile colegului de scoala.
Multa vreme Stine si-a dorit sa fie ziarist si scriitor, dar cel putin initial nu s-a gandit sa scrie povestiri horror, si cu atat mai putin carti pentru copii. Dupa o serie de colaborari a lucrat pentru reviste ca Search sau Junior Scholastic, a scris pentru publicatia umoristica Bananas, a redactat textele pentru carti-joc cu Indiana Jones sau James Bond, a publicat carti de colorat si articole de tot felul.
Foto: goosebumps.scholastic.com
Initial contractul era pentru doar sase titluri din seria Goosebumps, si Stine insusi se gandea ca va reveni la povestiri umoristice si anecdote. Dar aventurile avandu-i ca eroi pe copii care reusesc de fiecare data sa infranga monstri infricosatori si creaturi bizare, trecand prin aventuri care ii tin cu sufletul la gura pe micii si marii cititori, din fericire de fiecare data cu happy-end, au avut un succes rapid si incredibil. Asa ca Stine a inceput o cariera care i-a adus renumele de "Stephen King pentru copii".
Scrie foarte repede si incearca sa scrie in fiecare zi. Mai intai alege titlul, apoi gaseste finalul si realizeaza un plan detaliat al viitoarei carti, capitol cu capitol, inainte sa inceapa redactarea. La final manuscrisul este revazut de sotia sa, care este "cel mai dur editor de carte pe care l-am intalnit", cum spune cu umor autorul.
R.L. Stine este un fan declarat Twitter, si dupa cum marturisea cu umor acesta este principalul "vinovat" pentru ca in ultima vreme a scris mai putin decat in tinerete. Oricum, ramane unul dintre cei mai prolifici si de succes autori din toate timpurile.
Unul dintre idolii sai literari este Ray Bradbury, si din toate scrierile acestuia preferata este Something Wicked This Way Comes. Este si un admirator al celebrului P.G. Wodehouse (chiar daca recunostea ca inca nu a citit toate cartile acestuia) si al marii doamne a romanului politist, Agatha Christie.
Pentru un autor de povestiri de groaza, fie ele si pentru copii, R.L. Stine nu recunoaste ca s-ar teme de prea multe lucruri, cu siguranta nu de naratiuni si monstri infricosatori. Are totusi o fobie. Ii este foarte frica de piscina si nu ar putea vreodata sa plonjeze in vreuna.
Filmul Goosebumps din 2015 nu este prima ecranizare inspirata de povestile lui R.L. Stine. In anii '90 a fost filmat un serial de televiziune (patru sezoane intre 1995-1998) care s-a bucurat de un remarcabil succes.
Chiar daca a publicat pana acum peste 300 de titluri cu monstri si fenomene supranaturale, R.L. Stine nu crede nici in fantome, nici in creaturi bizare, nici in paranormal. Cum povestea intr-o intalnire cu cititorii, atat timp cat nu am vazut o stafie, nu am niciun motiv sa cred in ele.
Desi este destul de zgarcit cu detaliile personale, in 1997 Stine a publicat o autobiografie cu titlul (inspirat de filmele cu monstri ale anilor '50) It Came From Ohio! My Life as a Writer. Cu o coperta in maniera clasica Goosebumps, cu autorul inconjurat de unii dintre anti-eroii sai, este cea mai buna (si destul de rara, mai ales prima editie) sursa pentru cei care vor sa afle mai multe despre R.L. Stine.
Foto: dazeddigital.com
Goosebumps este una dintre cele mai populare si bine vandute serii de carti pentru copii din toate timpurile, cu peste 350 de milioane de exemplare vandute din editiile in limba engleza si cel putin alte 50 de milioane traduse in 32 de limbi. Si daca seria originala are 62 de titluri, mai exista inca alte sase colectii Goosebumps: Tales to Give You Goosebumps, Give Yourself Goosebumps, Goosebumps Presents, Goosebumps Series 2000, Goosebumps Horrorland, Goosebumps Most Wanted. Singura carte pentru copii care a depasit recordul ramane seria Harry Potter.
Majoritatea copertilor pentru seria Goosebumps sunt realizate de Tim Jacobus.