Universitatea Carolina din Praga a fost infiintata pe 7 aprilie 1348 de imparatul Carol al IV-lea de Luxemburg. Este una dintre cele mai vechi institutii de invatamant superior din lume.
Fanii Beatles vor descoperi aici un zid acoperit de graffiti dedicate lui John Lennon. Din 1980, dupa moartea lui Lennon, acesta a devenit un loc de pelerinaj pentru fani si era periodic acoperit cu portrete, versuri si mesaje scrise de cehi sau turisti, autoritatile distrugand de fiecare data perisabilele opere cand vopseau din nou zidul. Ultima data zidul a fost vopsit in alb in 2014, de aceasta data de un grup de studenti, dar traditia a continuat nestingherita. John Lennon nu a vizitat niciodata Praga.
Praga a fost ultimul oras care a renuntat la sistemul de posta pneumatica, dupa mai bine de un secol de existenta. La apogeul sau reteaua avea circa 55 de kilometri lungime.
Podul Carol (s-a numit initial Podul de Piatra si apoi Podul Pragai) a fost construit la porunca regelui Carol al IV-lea, care a pus piatra de temelie pe 9 iulie 1357. Un pasionat adept al numerologiei si cunoscut ca superstitios, regele a ales sa inceapa astfel constructia la ora 5.31 dimineata, pentru ca data sa poata fi scrisa ca 135797531.
Aici poate fi vazuta o versiune mai mica a celebrului Turn Eiffel, numit Petrin. A fost construit dupa ce mai multi vizitatori cehi ai Expozitiei Universale din 1889 au ramas incantati de creatia inginerului Eiffel. Asa ca s-au gandit ca si Praga are nevoie de o versiune, chiar daca una la scara mai redusa.
Cetatea din Praga este in fapt un complex de cladiri fortificate, datand din secolul al IX-lea. Ansamblul a intrat in Cartea Recordurilor Guiness ca cea mai mare structura fortificata veche din lume, cu o suprafata de aproximativ 70000 de metri patrati.
Aici a aparut prima carte despre Mozart, in 1798, la sapte ani dupa moartea acestuia. Era prima biografie dedicata muzicianului, semnata de Frantisek Xaver Nemecek.
imagini - artLine.ro