2. Publicata in 1939, Fructele maniei a fost o carte adorata, contestata, interzisa si atacata cu violenta, au existat chiar detractori care nu au ezitat sa arda public exemplare ale romanului sau l-au acuzat pe Steinbeck de simpatii comuniste. Se discuta despre ea in presa, in revistele literare si nu numai, la radio, o expunere si o campanie publicitara la care Steinbeck nici nu ar fi indraznit sa viseze, si multi dintre cititorii sai o considera capodopera autorului. Iar pana la inceputul lui 1940 se vandusera, potrivit cifrelor oficiale, peste 430 000 de exemplare, un record chiar si pentru piata de carte americana. Fructele maniei avea sa primeasca atat National Book Award, cat si Premiul Pulitzer.
3. Cum in aceeasi perioada a primit mai multe amenintari, unele chiar foarte serioase, si era supravegheat inclusiv de FBI, Steinbeck a inceput sa se teama sa mai iasa in public si o buna bucata de vreme a purtat asupra sa un pistol.
4. Prefera sa scrie cu creionul, pe hartie de culoare galbena, si intotdeauna avea la indemana o rezerva serioasa de cateva zeci de creioane bine ascutite, spre deosebire de alti colegi de generatie care facusera deja cu entuziasm trecerea la masina de scris. Se povesteste ca pentru unul dintre cele mai cunoscute dintre romanele sale, La rasarit de Eden, ar fi consumat peste 300 de creioane.
5. Lennie din Soareci si oameni a fost inspirat, dupa cum povestea Steinbeck intr-unul din rarele interviuri, de un muncitor pe care scriitorul il cunoscuse si alaturi de care muncise in tinerete. Adevaratul Lennie fusese arestat dupa ce isi ucisese intr-un moment de furie angajatorul si, spre deosebire de finalul din carte, a ajuns pana la urma intr-un ospiciu. Multi ani mai tarziu Steinbeck isi amintea de el cu un amestec de teama, repulsie si tristete. Titlul cu siguranta este memorabil, dar initial autorul alesese unul banal - Something That Happened.
6. Cunoscut pentru romanele sale realiste, John Steinbeck era fascinat de vechile legende cavaleresti si mai ales de figura mitica a Regelui Arthur. Pornind de la celebra carte Le Morte d'Arthur, Steinbeck a scris The Acts of King Arthur and His Noble Knights, din pacate ramasa neterminata la moartea scriitorului, fiind publicata postum, in 1976.
7. Dupa asasinarea lui John F. Kennedy, Steinbeck a primit din partea sotiei acestuia oferta de a scrie biografia oficiala a presedintelui american. A refuzat ideea, prins cum era in alte proiecte, desi rezultatul putea fi o surpriza pentru cititorii sai fideli.
8. Era o persoana timida, foarte retrasa, si detesta orice forma de publicitate, evitand sa dea interviuri, sa accepte invitatiile la conferinte si evenimente, si chiar refuza sa mearga la intalniri cu cititorii.
9. Steinbeck este si astazi unul dintre cei mai populari autori americani, cartile sale fiind vandute anual in aproximativ 700 000 de exemplare.
10. Muzeul dedicat vietii si operei lui Steinbeck se gaseste, fireste, in Salinas, locul nasterii sale, si este o institutie moderna, cu cea mai bogata colectie de manuscrise, documente, studii, fotografii si obiecte personale ale autorului. Institutia organizeaza periodic manifestari dedicate cartilor si biografiei lui Steinbeck, dar si cursuri de scriere creativa sau expozitii multimedia. La mica distanta de National Steinbeck Center se gaseste si casa in care scriitorul si-a petrecut anii copilariei.
Foto: steinbecknow.com, wikipedia.org