Desi mica - aproximativ 46 de kilometri patrati - are nu mai putin de 60 de plaje pe cei 44 de kilometri de coasta.
Insula are paduri de pini, plantatii de maslini si un climat mediteranean care o face cu atat mai atragatoare pentru turisti. Si la fel ca multe alte locuri din Grecia este un spatiu plin de legende, traditii si istorie.
Potrivit unor sapaturi arheologice insula ar fi fost locuita inca din preistorie, iar in antichitate localnicii erau cunoscuti nu doar ca agricultori, dar si ca respectati navigatori si constructori de corabii, cautati chiar de straini pentru ca ambarcatiunile lor erau rapide si sigure. Sau cel putin asa sustine o legenda locala, potrivit careia chiar si argonautii condusi de Iason ar fi poposit candva pentru scurta vreme in Skiathos.
Prima biserica de pe insula a fost Agia Triada, construita in anul 530.
Iar primul steag grecesc, avand crucea alba pe fond albastru, a fost tesut si inaltat pentru prima oara in Skiathos, la Manastirea Evaggelistria, o legenda locala confirmata mai tarziu de arhive si unul dintre momentele pe care localnicii il povestesc adesea cu mandrie strainilor.
In 1538 temutul pirat Barbarossa cucerea insula Skiathos dupa un asediu ce durase nu mai putin de sase zile.
O imagine mai putin obisnuita este portul insulei, impartit in doua de peninsula Bourtzi. In secolul XIII aici se gasea o puternica fortificatie, din care se mai pastreaza ruine.
Chiar daca este un nume prea putin cunoscut in afara Greciei, Alexandros Papadiamantis (1851 - 1911) a fost un important si foarte respectat autor elen, care s-a nascut pe mica insula si avea (spre surprinderea multora din cei care l-au cunoscut in perioada studiilor la Atena) sa revina in Skiathos, unde si-a petrecut tot restul vietii. Considerat astazi una dintre cele mai influente si originale voci din literatura moderna greceasca, este si cel mai cunoscut dintre fostii locuitori ai insulei, iar locuinta sa a devenit casa memoriala si muzeu.
foto: artLine.ro