2. In locul productiei HBO povestea taramului Westeros ar fi putut deveni o trilogie de lung metraje, mai ales dupa succesul pe care l-a avut adaptarea cinematografica a unui fantasy clasic, Stapanul Inelelor. Din fericire Martin a refuzat ofertele, desi generoase, pentru ca stia ca un film nu ar putea sa redea intreaga intriga, in toata complexitatea ei, singura solutie fiind un serial de televiziune. In buna parte datorita experientei sale ca scenarist pentru diverse productii din anii '80 stia exact de ce este nevoie si cum sa transpuna totul pe micul ecran. Si s-a dovedit ca a avut dreptate.
3. Numele sau este George Raymond Martin. La 13 ani, dupa confirmare (este catolic) a inceput sa foloseasca si numele de Richard. Rezultatul: George R.R. Martin.
4. Cand esti cel mai important autor contemporan de fantasy ai nevoie si de un birou pe masura. Sau mai bine un turn. Chiar daca nu unul intr-un castel medieval. Desi este cunoscut pentru stilul frugal de viata, Martin a cedat tentatiei si a cumparat o proprietate pe aceeasi strada cu locuinta sa si a modificat-o. Transformand-o intr-un turn/biblioteca. Doar doua etaje, dar cu vitralii infatisand blazoanele celor cinci case, nenumarate miniaturi in diorame, o biblioteca impresionanta cantitativ si mai ales calitativ si locul perfect pentru a continua Cantec de gheata si foc.
5. Celebru astazi pentru seria Cantec de gheata si foc (fanii inca asteapta vesti despre viitorul volum) George R.R. Martin era cunoscut la inceputurile carierei sale mai curand ca un autor de SF si horror, si chiar daca vanzarile erau modeste in comparatie cu saga Westeros fanii nu lipseau nici atunci. Dar printre titlurile din tinerete unul a fost marele esec pentru autor, o carte din 1983, The Armageddon Rag, care desi primise premiile Locus si World Fantasy a fost, in buna masura, un usturator esec comercial. Martin a fost atat de afectat de vanzarile slabe ale cartii incat s-a gandit serios atunci sa renunte la literatura si o vreme a preferat sa scrie scenarii pentru seriale de televiziune. O slujba pe care a ajuns repede sa o deteste.
6. Este un pasionat de benzi desenate inca din copilarie, cu o colectie impresionanta (ce cuprinde numeroase raritati ce i-ar incanta pe cei care descopera abia acum fenomenul) si era in acei ani un fan Fantastic Four sau Avengers, titluri clasice care nu si-au pierdut nici in prezent farmecul. Chiar dupa atat timp continua sa cumpere seriile care il intereseaza si este mereu la curent cu noile aparitii. Si in acei ani obisnuia sa trimita adesea scrisori editorilor de benzi desenate, si cea mai mare fericire era sa isi descopere epistolele in paginile dedicate corespondentei din noul numar al seriei preferate. Si s-a numarat in 1964 printre participantii la primul Comic-Con.
7. Printre comorile din colectia sa de benzi desenate se numara Amazing Fantasy 15, din 1962, in care apare pentru prima oara Spider-Man (evaluat la peste 400 de mii de dolari) si primul numar din Fantastic Four, din 1961, o revista ce costa astazi peste 250 000 de dolari.
Foto: screenrant.com
8. Un cititor avid din copilarie, obisnuia sa scrie in primii ani de scoala povestiri horror, cu monstri si creaturi bizare, pe care le vindea sau daruia colegilor si prietenilor de joaca. A renuntat cand unii dintre parintii colegilor au venit la el acasa, furiosi ca unii dintre primii cititori ai lui George R.R. Martin incepusera a aiba cosmaruri.
9. Martin isi scrie cartile pe un calculator vechi (chiar foarte vechi, are cam trei decenii) si nu foloseste MS Office sau alt program contemporan. A ramas un fan al Wordstar, un procesor de text pentru MS Dos. Nu este singurul autor care nu a renuntat nici pana acum la Wordstar (Anne Rice este un alt exemplu celebru) si, poate spre surprinderea multora, este foarte multumit de program.
Foto: cultbox.co.uk
10. Si daca George R.R. Martin va muri inainte sa termine lunga serie de romane fantasy care i-au adus celebritatea mondiala nimeni nu va avea dreptul sa le continue. Temandu-se ca un alt scriitor va incerca sa ofere fanilor un final care nu va fi pe masura primelor volume, Martin a decis ca dupa moartea sa toate manuscrisele si notele inca nepublicate sa fie distruse. Singura veste buna este ca cei de la HBO au deja un plan al finalului pentru deja legendarul serial. Insa nimeni altcineva nu va afla cum se termina povestea in versiunea pentru micul ecran pana la ultimul episod.
Foto: georgerrmartin.com, telegraph.co.uk