2. La un moment dat Peter Green a incercat sa ii convinga pe colegii din trupa sa doneze aproape toti banii unor cauze caritabile, pastrand doar strictul necesar pentru viata de zi cu zi. Cum ceilalti nu au fost prea incantati de idee nu a mai durat mult pana la plecarea lui Green.
3. Spre deosebire de multe alte trupe la fel de populare, Fleetwood Mac a trecut prin numeroase schimbari de componenta. Poate ca cea mai cunoscuta astazi ramane perioada cu Stevie Nicks, John McVie, Mick Fleetwood, Lindsey Buckingham si Christine McVie - dar de-a lungul timpului prin trupa au trecut mai bine de zece muzicieni. Unii au ales sa plece din cauza unor probleme personale, altii au ajuns chiar la conflicte cu ceilalti membri ai formatiei.
4. In 1974, dupa un conflict cu managerul Clifford Davis, acesta nu a ezitat sa infiinteze o trupa Fleetwood Mac... falsa. Considerand ca are toate drepturile asupra numelui si pieselor, Davis a gasit cativa muzicieni care au pornit intr-un scurt turneu, managerul sustinand mereu ca adevaratii Fleetwood Mac li se vor alatura la un moment dat, ca au renuntat la concerte din motive personale sau ca este o noua campanie publicitara. A fost nevoie de un indelungat proces pentru ca lucrurile sa revina la normal.
5. La primul lor turneu american trupa aparea pe afise pe a treia pozitie, dupa Jethro Tull si Joe Cocker.
6. Din cauza deselor schimbari din istoria Fleetwood Mac, singurul muzician ramas din formula original este bateristul Mick Fleetwood.
7. Dupa Rumours, considerat si astazi de multi cel mai bun album Fleetwood Mac, trupa a revenit in 1979 cu Tusk, si din pacate a fost, cel putin financiar, un dureros esec. Nu era vorba de calitatea pieselor, ci de bizare decizii de marketing care au sabotat practic vanzarile. Nu doar ca era un dublu album scump (costa 15.99 dolari pentru cele doua viniluri, mult pentru media de atunci) dar si pentru ca trupa a permis ca noul disc sa fie difuzat integral la un post de radio. Asa ca multi au preferat sa il inregistreze pe casete audio, fara sa-l mai cumpere.
8. John McVie era fascinat de pinguini inca din copilarie, si adesea imaginile acestora apareau pe albumele formatiei. In 1977 pentru concerte a fost facut si un urias pinguin de peste 20 de metri inaltime, gonflabil, care ar fi trebuit sa se ridice din spatele scenei si sa zboare deasupra publicului. Din pacate (sau din fericire, greu de spus) inventia nu a functionat si s-a renuntat repede la ea.
9. Uitate astazi, casetele 8-track s-au bucurat de succes in SUA si pana in 1980 se vindeau in cantitati impresionante, iar astazi sunt foarte cautate de colectionari. Fleetwood Mac a fost ultima trupa importanta care lansa un album pe acest format, o colectie cu cele mai bune piese, aparuta in 1988.
10. Fleetwood Mac a vandut pana acum peste 140 de milioane de albume. Rumours, al 11-lea disc de studio, aparut in 1977, s-a vandut pana in prezent in peste 40 de milioane de exemplare, pe diverse formate, si era in 2012 pe locul al saselea in topul celor mai bine vandute albume pe piata americana.
Foto: stevie-nicks.com, rollingstones.com,