Centrul National de Arta si Cultura Georges Pompidou a fost inaugurat pe 31 ianuarie 1977 si de atunci a devenit unul dintre cele mai importante muzee de arta moderna si contemporana din lume, fiind vizitat in 2013 de peste cinci milioane de persoane. Este pe locul al treilea in topul celor mai vizitate institutii din Franta, fiind devansat de Luvru si Turnul Eiffel, iar de-a lungul anilor aici au fost prezentate expozitii dedicate unor personalitati artistice precum Dali, Jackson Pollock, Andy Warhol, Francis Bacon, Matisse etc.
Astazi un loc in care artele plastice se imbina armonios cu designul, filmele, muzica sau cartile, Centre Pompidou a fost de-a lungul deceniilor contestat pentru arhitectura sa indrazneata, vizitat pentru evenimente si colectiile sale, fiind cel mai bun loc pentru o istorie vizuala, de la Pop Art la cubism. Iar numarul de vizitatori este in crestere, ajungand astazi sa depaseasca de cinci ori estimarile de la inaugurarea Centrului Cultural.
Centre Pompidou detine o colectie de peste 50.000 de opere de arta moderna si contemporana, de la pictura si sculptura la arta fotografica si desene. Dar si pasionatii de carte vor gasi aici o impresionanta biblioteca, avand aproximativ 500.000 de titluri, dar si inregistrari audio si video, si putand gazdui peste 2000 de cititori.
Centrul Pompidou gazduieste si Musee National d'Arte Moderne, ce ocupa doua etaje ale constructiei, fiind cel mai mare muzeu de arta moderna din lume. Suprafata totala este de aproximativ doua hectare.
Cea mai de succes expozitie gazduita pana in prezent la Centrul Cultural “Georges Pompidou” a fost cea dedicata lui Dali in 2013, cand peste 7000 de vizitatori au trecut zilnic pragul institutiei. Pana la finalul manifestarii lucrarile lui Dali au fost vazute de peste 790.000 de persoane.
Institutia poarta numele presedintelui francez Georges Pompidou, cel care a avut ideea infiintarii unui centru multicultural. Centrul avea sa fie inaugurat in prezenta presedintelui Valery Giscard d'Estaing.
Fatada modernista a starnit de la bun inceput controverse printre parizieni, mai ales din cauza situarii in apropierea Muzeului Luvru si a Catedralei Notre Dame, nu putine fiind vocile care asemanau cu ironie cladirea cu o rafinarie sau o centrala termica. Cel putin la fel de neobisnuita a fost ideea de a plasa toate tevile si instalatiile – curent, aerisire, apa – dar si ascensoarele in afara cladirii.
Chiar daca in colectiile centrului se regasesc peste 50.000 de lucrari, in expozitiile permanente sunt expuse aproximativ 600 dintre ele, fiind periodic schimbate cu cele din depozite.
In 2010 Centrul Pompidou a deschis o filiala, Centre Pompidou-Metz, la 170 de kilometri de Paris.
Centrul Pompidou este cunoscut si sub numele de “Beaubourg”.
In 1977 Roberto Rossellini a realizat un documentar despre Centrul Cultural Pompidou, numit “Beaubourg, centre d'art et de culture”, care avea sa fie ultimul sau film. Institutia a aparut si intr-o pelicula a seriei James Bond, Moonraker (1979).
imagine: wikipedia.org
A.L.