Pe langa pretul cartii, care pentru unii cititori reprezinta elementul decisiv, conteaza reclama care i se face respectivului volum sau autor, calitatea grafica, dar si premiile. De exemplu, in lantul de librarii Humanitas, "Ma numesc Rosu" de Orhan Pamuk (Editura Curtea Veche) se vindea intr-un ritm oarecare, pana cand autorul a primit Premiul Nobel pentru Literatura. Dupa anuntarea premiului, Pamuk a ajuns in luna octombrie pe primul loc in vanzarile din lantul Humanitas, care cuprinde 14 librarii in intreaga tara. Dintre titlurile romanesti, doar cartea "Cum era? Cam asa... Amintiri din comunismul romanescu", volumul coordonat de Calin Andrei Mihailescu, aparut la Editura Curtea Veche, a intrat in topul 10 de vanzari al librariilor Humanitas, pe luna octombrie, incluzand si titluri straine, de la mai multe edituri.
"Ghidul nesimtitului", pe primul loc in top 10
Luand in considerare numai cartile aparute la Editura Humanitas, in luna octombrie "Ghidul nesimtitului" de Radu Paraschivescu s-a mentinut pe primul loc in topul 10 al vanzarilor in librariile Humanitas, devansand cartile lui Paulo Coelho ("Jurnalul unui mag"), Andrei Plesu ("Despre bucurie in Est si in Vest"), Patrick Suskind ("Parfumul" si "Despre iubire si moarte"), chiar si "De ce iubim femeile", a lui Mircea Cartarescu, toate aparute la Humanitas.
"Ghidul nesimtitului" este pe primul loc si in topul de vanzari de carte romaneasca pentru perioada mai-octombrie 2006, in lantul de librarii Carturesti (trei librarii in Bucuresti, doua in Timisoara, una la Iasi), fiind urmat de "Comedii la portile Orientului" de Andrei Plesu (Editura Humanitas) si de "Cruciada copiilor" de Florina Ilis (Editura Cartea Romaneasca).
Dintre toate titlurile romanesti publicate de Humanitas de la inceputul anului pana acum, "Ghidul nesimtitului" a avut cele mai bune vanzari: aproape 20.000 de exemplare, conform datelor puse la dispozitie de editura. Aparut in Colectia "Rasul lumii", "Ghidul nesimtitului" este o carte de frontiera, fictiune-eseu, un fals tratat de proasta crestere care intampina prin ras cateva dintre smintelile atitudinale din viata romanilor la inceput de mileniu.
Best-sellerul din ultimii ani al cartii romanesti de fictiune ramane "De ce iubim femeile", cartea de povestiri a lui Mircea Cartarescu, care s-a vandut, de la aparitie, in peste 113.000 de exemplare.
Elena Vladareanu