Exista o vorba foarte cunoscuta din batrani care afirma ca “nu haina il face pe om”, insa practica moderna a ajuns de foarte multe ori sa dezminta ceea ce numim “intelepciunea populara”. Sa fim onesti: imaginea in ziua de azi este totul. Oamenii sunt perceputi in societate dupa “masca” pe care ei insisi si-o creeaza pentru a atinge cu mai mare usurinta obiective personale si profesionale. De aici deriva mandria pe care o simtim cand suntem laudati, teama de a nu fi judecati, sau mai rau de atat, teama de a nu fi protagonistii unor situatii de-a dreptul penibile.
Daca a asista la piese de teatru si spectacole de opera e simplu, nu la fel se poate spune despre participarea la vernisaje. De ce? Pentru ca riscul de a ajunge intr-o situatie stanjenitoare este extrem de mare, mai ales cand nu ai contact prea des cu aceasta lume.
Ca sa stii ce e de facut intr-o asemenea situatie, in primul rand, trebuie sa cunosti ce este un vernisaj: Indiferent ca este vorba de un vernisaj cu “circuit inchis” ori de unul pentru publicul larg, adapteaza tinuta la cerintele evenimentului. In peste 90% din cazuri se va impune o garderoba eleganta, formata din pantofi, pantaloni de stofa, camasa si sacou. Papionul sau rochia de seara, in cazul femeilor, e bine sa ramana in sifonier.
Culoarea hainelor are la randul ei o importanta de ordinul intai, fiind perceputa de cei din jur mai degraba ca un limbaj si o autocaracterizare. Nuantele pastelate, echilibrate cantitativ si calitativ, asigura de obicei o aparitie de succes in public. Nuantele vii, stridente, cu o doza de extravaganta, fie atrag toata admiratia coparticipantilor, fie numai criticile lor. Totusi, recomandat ar fi sa nu incerci sa iesi in evidenta daca numele ori experienta nu te recomanda. Expertii te vor mirosi de la o posta, mai bine imbraca fara ocolisuri imaginea pe care o ai in mod firesc.
Ajungem la cel de-al doilea aspect important de care trebuie sa tii cont atunci cand participi la un vernisaj: atitudinea. De obicei, locul este mic si orice abatere de la tipic iese in evidenta.
Odata intrat pe usa galeriei, nu vei sti ce sa faci, unde sa te duci. Sa iesi inapoi afara nu poti, dar nici sa stai nemiscat intr-un colt nu da bine. Daca esti o persoana mai putin importanta, tine de datoria ta sa ii abordezi pe ceilalti. Ii saluti/feliciti, schimbi cateva cuvinte si te retragi politicos. Este de mare ajutor daca poti lua cu tine si un prieten priceput la arta. Daca nu cunosti pe nimeni, cauta un loc mai retras si asteapta discursul de inceput, iar dupa aceea, plimba-te si admira lucrarile expuse. Mai ales cand esti venit singur, se poate intampla ca sa intri in “pana de idei”. E absolut normal dupa un timp sa nu-ti mai gasesti locul. Daca vrei sa pari mai relaxat si sa ramai cu o mica amintire, ia aparatul de fotografiat cu tine. Te va salva in astfel de situatii cand nu stii ce sa faci.
De ce exista totusi ideea ca expozitiile, vernisajele se adreseaza doar unui segment este din pacate o alta problema. O expozitie de pictura, de exemplu, ar putea fi un mijloc de recreare pentru cat mai multi oameni, iar o galerie ar putea fi un spatiu in care sa intri cu simpla dorinta de a te a inconjura de frumos.
Sursa foto: buzzintown.com
I. C.