Casa Lucian Blaga
foto : cclbsebes.ro
Renumit filozof, poet, jurnalist, dramaturg, profesor universitar, s-a nascut in judetul Alba, la Lancram, in data de 9 mai 1895. A incetat din viata dupa ce si-a cladit o cariera memorabila in literatura romana pe data de 6 mai 1961, la Cluj.
Intreaga sa copilarie poate fi caracterizata prin propriile-i vorbe sub semnul unei fabuloase absente a cuvantului, din cauza ca pana la varsta de patru ani nu a putut vorbi.
Scoala primara a urmat-o la Sebes, in cadrul scolii primare germane. Liceul la care si-a continuat Lucian Blaga cursurile a fost Andrei Saguna din Brasov, aici familiarizandu-se cu marii autori precum Friedrich Schiller, autori ce i-au deschis portile catre lumea poeziilor pe care le-a scris.
Debutul poetului a fost marcat de publicarea in ziarul Tribuna din Arad a poeziei Pe tarm.
Dupa terminarea liceului Blaga a urmat cursurile Facultatii de Teologie din Sibiu si Oradea, obtinand licenta in 1917. In Viena a studiat filosofia si biologia pentru a obtine titlul de doctor in filosofie.
In 1919 a publicat Poemele luminii si o culegere de aforisme cu titlul Pietre pentru templul meu.
Zamolxe, prima scriere de drama a poetului, a fost publicata in 1920, in ziarul Vointa. Printre poemele scrise de Lucian Blaga se numara si Eu nu strivesc corola de minuni a lumii, Lumina, Vreau sa joc, Pamantul, Gorunul, Mugurii, Din Parul Tau, La mare, Noi si pamantul, Liniste, Frumoase maini, Trei fete, Martie, Eva, Izvorul noptii, Ghimpii, Stalactita, Dorul, Vei plange mult ori vei zambi, Melancolie.
In dramaturgie Lucian Blaga a publicat Zamolxe, mister pagan,Tulburarea apelor, Daria, Ivanca, Fapta, Mesterul Manole, Cruciada copiilor, Avram Iancu, Arca lui Noe si Anton Pann.